Seromakowiec z gotową masą makową
Seromakowiec z gotową masą makową to kolejna wariacja na temat serników, którą można znaleźć na stronie. Jestem fanem serników. Znajdziesz tu przepis m. in. na Sernik Oreo czy Sernik gotowany. Seromakowiec kojarzy się głownie ze świętami Bożego Narodzenia ale ja przekornie zrobiłam go w tym roku na Wielkanoc. Wyszedł na prawdę przepyszny. Zrobiłam go w wersji z gotową masą makową, gdyż akurat taką miałam w domu, zajmuje ona mniej czasu i nie trzeba mieć w domu wielu składników. Seromakowiec to kruchy spód, pełna orzechów masa makowa oraz delikatna masa serowa. Przepyszne połączenie!
Seromakowiec – Składniki
Kruche ciasto
- 225 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 150 g schłodzonego masła
- żółtko z 1 jajka
- szczypta soli
Masa makowa
- 850 g gotowej masy makowej w puszce
- garść orzechów włoskich
- 3 całe średniej wielkości jajka
- 1 białko
- szczypta soli
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka dobrej jakości, ja kupuję tylko z Piątnicy
- 210 g cukru
- 100 g masła
- 4 całe jajka średniej wielości
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Przepis na seromakowiec z gotową masą makową
Kruchy spód – Przygotowanie
Do miski przesiej mąkę wraz z cukrem pudrem. Dodaj zimne, pokrojone w drobną kostkę masło, wsyp szczyptę soli oraz żółtko.
Wszystkie składniki ugnieć szybko, by się zbyt nie nagrzały na jednolitą masę. Ugnieć w kulę, włóż w woreczek foliowy bądź folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 2 godziny.
Przygotuj blaszkę w wielkości 25×30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno blaszki, ponakłuwaj widelcem.
Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na opcji góra – dół. Piecz przez około 20 minut, aż ciasto będzie zarumienione. Po upieczeniu od razu wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Masa makowa – Przygotowanie
W tym przepisie zastosowałam gotową masę makową, była to opcja szybsza i łatwiejsza. Jeśli chcesz możesz przygotować samodzielnie masę makową np. z przepisu Kulinarne Przeboje.
Białka jajek ubij na sztywno, dodaj szczyptę soli. Żółtka jajek ubij na puch.
Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki. Gotowa masa makowa ma już w sobie orzechy, ja jednak lubię sporą ich ilość, więc dodałam dodatkową porcję,
Masę makową wyjmij z puszki, włóż do miski. Następnie dodaj ubite białka oraz ubite żółtka. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Całość wylej na wcześniej przypieczony i ostudzony kruchy spód, wyrównaj.
Masa serowa – Przygotowanie
Wszystkie składniki do masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, twaróg, masło wyciągnij z lodówki co najmniej kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania masy serowej.
Białka dokładnie oddziel od żółtek. Miękkie masło ubij mikserem na wysokich obrotach z cukrem i żółtkami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum, dodawaj do masy twaróg małymi łyżkami, kolejną dodawaj, gdy poprzednia będzie już zmiksowana. Kolejno dodaj proszek budyniowy i lekko wymieszaj, Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie bardzo delikatnie wmieszaj ją do masy serowej.
Seromakowiec z gotową masą serową – Przygotowanie i pieczenie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. C, ustawienie piecyka góra – dół.
Na wcześniej przygotowany kruchy spód z wylaną masą makową przelej całą masę serową. Delikatnie wyrównaj ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut – masa serowa będzie lekko zarumieniona. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz delikatnie drzwiczki i pozostaw w nim sernik na kolejne 30 minut. Kolejno wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw na blacie do całkowitego ostygnięcia.
Seromakowiec w mojej wersji nie ma żadnej polewy, nie jest nawet posypany cukrem pudrem. Jednak jeśli chcesz to po ostygnięciu ciasta możesz je polać polewą czekoladową bądź masą krówkową.
Smacznego!