Sernik Oreo

Sernik Oreo to jeden z moich ulubionych serników. Często go robię zamiennie z sernikiem gotowanym. Jest zwarty, ciężki, do tego ma na wierzchu warstwę kremu śmietanowego i ciasteczko Oreo. Robi się go bardzo szybko, udaje się każdemu! Można go zrobić właściwie w jednej misce, nie trzeba osobno ubijać każdego ze składników. Ja jestem zachwycona, moja rodzina też 😉

sernik oreo

Sernik Oreo – Składniki

Składniki na ciasteczkowy spód

  • 180 g ciasteczek Oreo bądź Neo (dostępne w Lidl)
  • 50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową

  • 1000 g (1 opakowanie) twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g ciastek Oreo bądź Neo do środka ciasta oraz do ozdobienia wierzchu

Składniki na krem śmietankowy

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Sernik Oreo – Wykonanie

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania spodu ciasteczkowego. Ciasteczka Oreo w całości rozdrobnij blenderem bądź pokrusz na drobno, dodaj rozpuszczone masło i wyrób na jednolitą masę.

Średniej wielkości blaszkę wysmaruj tłuszczem a następnie papierem do pieczenia. Na dnie blaszki wyłóż cały ciasteczkowy spód. Ułóż go dokładnie na dnie, zagnieć dokładnie, by spód był zwarty i nie miał dziur. Blaszkę schowaj do lodówki na co najmniej godzinę, by spód był całkowicie zimny.

Do miski miksera włóż wszystkie składniki masy serowej oprócz ciasteczek, Tj. twaróg, śmietankę, cukier, cukier wanilinowy, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg wyciągnij z lodówki co najmniej kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Miksować należy krótko, ponieważ sernik ma być zwarty a nie napowietrzony.

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni. Masę wylej na ciasteczkowy spód. Ciasteczka podziel na połówki i powciskaj je w masę serową. Sernik włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50-60 minut. Po upieczeniu sernik powinien być sprężysty na wierzchu, sztywny. Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez 15 minut. Odstaw sernik do ostygnięcia.

Gdy sernik oreo będzie całkowicie zimny przygotuj krem. Schłodzoną śmietanką ubij, następnie dodaj mascarpone i cukier puder. Mieszaj tylko do połączenia się składników. Wierzch ciasta wysmaruj kremem. Następnie na krem nałóż ciasteczka jedno obok drugiego. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, by był porządnie schłodzony.

Smacznego!

Sernik z ciasteczkami oreo

Uwielbiam serniki, robię je w różnych formach, sernik gotowany, sernik pieczony, sernik na zimno. Zawsze mam w lodówce wiaderko sernika twarogowego Piątnica. Sernik oreo to przepyszne ciasto z kremem śmietankowym i ciasteczkami na wierzchu. Robię go czasem w tortownicy jako torcik na urodziny bądź imieniny. Ten sernik zawsze się udaje, nie trzeba osobno ubijać śmietany, jajek. Wszystko wkładamy do jednej miski, wymieszać i już gotowe.

Przepis na sernik oreo

Do wykonania sernika można wykorzystać ciastka oreo bądź ciastka neo. Te drugie są dostępne w lidlu. Najważniejsze, by były to ciasteczka czekoladowe z waniliowym kremem w środku. Jest to sernik nawet dla osób początkujących, udaje się za każdym razem. Jest zwarty, bardzo ciężki, jeśli ktoś lubi puszyste serniki to ten nie jest dla nich. Wypróbuj innych przepisów na serniki np sernik gotowany bądź sernik z rosą.