Najprostsze ciasto z truskawkami

W tym roku z lekkim opóźnieniem rozpoczął się sezon na truskawki. Z racji mieszkania na Kaszubach mam stały dostęp do najlepszej w Polsce truskawki kaszubskiej. Wczoraj zerwałam z pola dwa pierwsze koszyki i od razu postanowiłam, że przygotuje najprostsze ciasto z truskawkami. Potrzebujemy tylko 6 składników i ani jednego więcej. Ciasto wychodzi każdemu, jest delikatne w smaku, nie trzeba osobno ubijać białek i żółtek, oprócz jajek nie trzeba wcześniej wyciągać kilku składników z lodówki. Właściwie z momentem rozpoczęcia przygotowywania ciasta z truskawkami można już rozgrzewać piekarnik.

Ciasto z tego przepisu nie ma kruszonki, ale bez problemu możesz dodać na wierzch kruszonkę z ulubionego przepisu.

Ciasto z truskawkami – Składniki

  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 200 g masła (cała kostka)
  • 5 jajek średniej wielkości
  • 180 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g świeżych truskawek

Do pieczenia przygotuj blaszkę o wymiarach 24×24 cm, może być odrobinę większa, ale wtedy ciasto wyjdzie niższe i musisz skrócić czas pieczenia ciasta. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

ciasto z truskawkami 2

Ciasto z truskawkami – Wykonanie

Piekarnik ustaw w opcji pieczenia góra – dół, temperatura 180 stopni C. Jeśli używasz termoobiegu zmniejsz temperaturę do 170 stopni C.

Do miski wbij 5 całych jajek, dosyp całość cukru. Cukier ubijaj z jajkami za pomocą miksera na bardzo wysokich obrotach przez kilka minut do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Powstanie jasna i bardzo puszysta masa.

Kostkę masła rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź je by było maksymalnie letnie.

Do miski z masą jajeczną wlewaj wąskim strumieniem rozpuszczone masło cały czas mieszając na wysokich obrotach. Masło możesz zamienić na olej. Możesz dodać również kilka kropel ulubionego olejku zapachowego n, śmietankowego bądź waniliowego.

Po chwili wyłącz mikser. Do miski przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.

Blaszkę wysmaruj tłuszczem a następnie obsyp bułką tartą bądź kaszą manną. Całość ciasta wlej do formy i dokładnie wyrównaj powierzchnię. Ciasto będzie dosyć gęste.

Do ciasta najlepsze są świeże truskawki, najlepiej te zbierane tego samego dnia. Świeże truskawki umyj dokładnie, pozdejmuj szypułki, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obsyp je delikatnie mąką ziemniaczaną, by nie puściły za dużo soków. Truskawki układaj w całości jedną obok drugiej nie wciskając ich w ciasto.

Formę z ciastem ustaw na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piecz przez około 40 minut, do momentu, aż ciasto będzie lekko zarumienione a w środku upieczone. Możesz sprawdzić metodą suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki od piekarnika i pozostaw ciasto jeszcze na 5 – 10 minut w piekarniku. Po przestudzeniu ciasto z truskawkami oprósz lekko cukrem pudrem.

Smacznego!