Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
Wiosna to czas odnowy, a w naszej kuchni nie może zabraknąć świeżości i lekkości. Dziś przedstawiamy przepis na surówkę, która idealnie wpisuje się w ten klimat: połączenie aksamitnego camemberta, soczystego kurczaka i chrupiącej sałaty tworzy danie pełne smaku i tekstury. Ta surówka to doskonały sposób na wprowadzenie do jadłospisu sezonowych produktów, które nie tylko kuszą wyglądem, ale i są skarbnicą witamin. Przygotujcie się na eksplozję wiosennych smaków, które rozpieszczą Wasze podniebienia i dodadzą energii na cały dzień! Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem na pewno wpasuje się w wasze menu!
Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
Wszystkie składniki potrzebne na tą sałatkę są proste i dostępne w każdym sklepie, więc nie będziesz mieć problemu z zakupem.
Składniki na sałatkę:
- Mix sałat np. ze szpinakiem i rukolą
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mały podłużny ogórek
- 1 niewielka pierś z kurczaka
- okrągły ser camembert naturalny bądź z ziołami (ja wolę naturalny)
- garść ziaren słonecznika
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka przypraw kebab – gyros np. Nature bez soli
- olej do usmażenia kurczaka
Składniki na sos miodowo – musztardowy:
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 lyżka wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem – przygotowanie
Krok 1: Podsmażanie kurczaka
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostki maksymalnie 5 cm.
- Przypraw kurczaka solą, pieprzem i ziołami kebab – gyros.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oleju i rozprowadź równomiernie.
- Umieść kostki kurczaka na patelni i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron, co powinno zająć około 3-4 minuty z każdej strony.
- Upewnij się, że kurczak jest dobrze przesmażony.
- Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2: Przygotowanie sałatki
- W dużej misce umieść mix sałat.
- Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Pokrój ser camembert na małe kawałki i dodaj do sałaty.
- Ogórek umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki, następnie dodaj do pozostałych składników.
- Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Na wierzch poukładaj wcześniej przygotowanego kurczaka.
- Na suchą patelnie wrzuć garść słonecznika, następnie upraż do momentu, aż uzyska lekko złocisty kolor.
Krok 3: Przygotowanie sosu miodowego
- W małej miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
- Dla wzmocnienia smaku dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Tip: Ja sos przygotowuje w niewielkim słoiku, np. po koncentracie pomidorowym, wrzucam wszystkie składniki i potrząsam do czasu, aż sos będzie miał jednolity kolor,
Krok 4: Podawanie
- Całość sałatki polej przygotowanym wcześniej sosem miodowym.
- Sałatkę możesz udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem bądź świeżymi ziołami lub dodatkowymi kawałkami camemberta.
To danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości i stanie się gwiazdą każdego spotkania. Smacznego!