Sernik gotowany z galaretką

Sernik gotowany z galaretką to dla mnie odkrycie 2020 r. W mojej rodzinie nikt nigdy go nie przyrządzał, raczej przygotowuje się puszyste serniki np. sernik z rosą, wiedeński, z czekoladowym spodem. Pierwszy raz jadłam taki w pracy, koleżanka przyniosła i się zachwyciłam smakiem. Jest zbity, trochę podobny do sernika na zimno, bardzo słodki, jednak warstwa galaretki z dodatkiem owoców dodaje odrobiny kwaskowatości. Na wierzch ciasta zamiast galaretki można również dodać polewę czekoladową jak np. w przepisie, który był bazą do tego ciasta ze strony Kulinarne Przeboje. Do sernika dodałam raz twarde raz miękkie herbatniki. Gdy użyłam twardych pozostały one mocno zwarte w cieście, gdy użyłam miękkich były bardzo delikatne. Jakie wybierzecie to kwestia osobistych preferencji, mi osobiście bardziej smakowała wersja z miękkimi herbatnikami.

sernik gotowany

Sernik gotowany – Składniki

  • 1 kg twarogu we wiaderku 3-krotnie mielony
  • kostka masła (200 g)
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 1 szklanka cukru (około 220 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniów śmietankowych bądź waniliowych bez cukru
  • 200 ml mleka
  • około 350 g herbatników
  • 500 g świeżych bądź mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe

sernik gotowany

Sernik gotowany – Wykonanie

Do sernika najlepiej wykorzystać gęsty twaróg z wiaderka. Mój ulubiony to twaróg z Piątnicy, jest gęsty, nie ma nadmiaru wody. Jeśli twój sernik ma nadmiar wody zlej ją przed przygotowaniem sernika.

Przygotuj duży garnek, na małej mocy palnika rozpuść kostkę masła, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, Mieszaj do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Nadal na małej mocy palnika dodaj cały twaróg, całe jajka i dokładnie mieszaj za pomocą rózgi kuchennej bądź miksera, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty niewielkiej mocy palnika.

Do szklanki wlej 200 ml zimnego mleka, w mleku rozmieszaj dokładnie oba budynie. Do gorącej masy wlej zawartość szklanki i dokładnie mieszaj, gotuj przez chwilę do momentu aż masa zgęstnieje.

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20×27 cm, na dno wyłóż folię spożywczą. Następnie nałóż warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Na lej połowę masy twarogowej, na to nałóż kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą masę serową. Odstaw ciasto do ostygnięcia.

Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody. Wymieszaj dokładnie do momentu, aż nie będzie żadnych kryształków galaretki w naczyniu. Jeśli masz świeże maliny rozłóż je dokładnie na zimnym cieście i zalej je lekko stężałą galaretką. Jeśli masz mrożone maliny poczekaj kilka minut, aż galaretka będzie zimniejsza o kilka stopni i wrzuć do niej mrożone maliny. Mieszaj przez około 2 minuty, galaretka z owocami będzie już gotowa do nałożenia na sernik.

Sernik gotowany z galaretką należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej pozostawić go w lodówce na całą noc, by masa dobrze stężała.

Smacznego!

Sernik gotowany z galaretką

Przepis na sernik gotowany jest bardzo prosty, wykonuje się go w kilkanaście minut. Jest do świetny pomysł na ciasto bez pieczenia dla osób nie posiadających piekarnika. Nie wymaga ono pieczenia, wykonuje się je błyskawicznie. Można wykonać je z dodatkiem galaretki z owocami, ale również w wersji z polewą czekoladową.

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik wykonujemy na herbatnikach, możesz wykorzystać te twarde, ale również herbatniki maślane, bardziej miękkie. Jeśli lubisz możesz wykonać ciasto na bazie biszkoptów. Do masy najlepiej dodać masło nie margarynę, będzie smaczniejszy a masa będzie bardziej zwarta, będzie miała lepszą konsystencje.