Zupa pomidorowa z pomidorów

Mimo, że to końcówka października to w piwnicy miałam jeszcze kilkanaście sztuk własnych pomidorów, które spokojnie dojrzewały od sierpnia, gdy zrywałam je z krzaków lekko zielone. Dlatego postanowiłam zrobić przepyszną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Taką zupę możemy zrobić również z kupnych pomidorów o każdej porze roku bądź z pomidorów z puszki. Zupa pomidorowa z pomidorów jest przepyszna w każdej formie i o każdej porze roku.

Zupa pomidorowa z pomidorów – Składniki

  • 1 litr dowolnego bulionu warzywnego bądź mięsnego
  • 1 kilogram świeżych pomidorów bądź 2 puszki krojonych pomidorów
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • solidna łyżka masła
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli

zupa pomidorowa z pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów – Wykonanie

Zupę możesz przygotować na dowolnym bulionie. Ja zazwyczaj robię na rosole drobiowym, ponieważ gotuje duże porcje i mrożę, by potem dodać do dań mięsnych czy właśnie różnych zup. Ale pomidorowa będzie również pysznie smakować na wywarze warzywnym czy mięsnym, Do zupy dodaję świeże zioła np. pietruszkę, bazylię i obowiązkowo cienki makaron.

Do przygotowania zupy przygotuj 1 kg niewielkich pomidorów najlepiej malinowych. Ja wybrałam mieszankę różnych odmian, bo takie jeszcze miałam swoje wyhodowane latem. Jeśli nie masz dobrych swoich bądź malinowych pomidorów możesz wykorzystać pomidory z puszki.

Cebulę obierz i poszatkuj bardzo drobno, czosnek obierz i również pokrój bardzo drobno. Na patelni rozpuść łyżkę masła (bądź oleju roślinnego, ale ja polecam masło). Cebulę i czosnek podsmażaj na niewielkiej mocy palnika przez około 2-3 minuty do czasu, aż cebula lekko się zeszkli, nie doprowadź do przypalenia się cebuli.

zupa pomidorowa z pomidorów

Pomidory sparz w gorącej wodzie, następnie obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Staraj się, by nie wyciekł z nich sok, nadmiar soku przelej z powrotem do miseczki.

Pomidory wraz z sokiem przełóż na patelnie z przysmażoną cebulką i czosnkiem. Zwiększ moc palnika i podsmażaj przez kolejne 5 minut bez przykrycia.

W garnku podgrzej wcześniej przygotowany bulion. Następnie dodaj zawartość patelni i gotuj całość przez około 10 minut na minimalnej mocy palnika. Zależnie jak intensywny był bulion możesz na koniec dodać sól i pieprz. Ja lubię pomidorową na ostro, więc dodałam więcej pieprzu.

Zupa pomidorowa z pomidorów przepysznie smakuje podana sama z odrobiną świeżych ziół, ale ja najbardziej lubię ją z dodatkiem cienkiego makaronu bądź ryżu długoziarnistego.

Zupa ma sporo kawałków pomidorów, jeśli wolisz zupy krem spokojnie możesz ją na końcu zmiksować i dodać kleks kwaśnej śmietany do smaku.

Smacznego!

zupa pomidorowa z pomidorów