Tradycyjne ciasto murzynek

Ciasto murzynek to ciasto, które kojarzę z domu rodzinnego, mama robiła je od kiedy pamiętam. Zawsze w wersji z samym kakao, bez dodatku tabliczek gorzkiej czekolady. Murzynek z tego przepisu jest miękki, wilgotny i bardzo delikatny, do tego ma pyszną polewę czekoladową. Najbardziej go lubię w wersji klasycznej czyli tylko z polewą czekoladową, ale możesz go zrobić również w wersji z dżemem czy kremem. Wystarczy, że przekroisz ciasto i przesmarujesz ulubionym dodatkiem. Ciasto piecze się szybki i łatwo można je przechować kilka dni, choć ja go uwielbiam w wersji jeszcze lekko ciepłej ze świeżą polewą. Ciasto przygotowywałam w blaszce o wielkości 24×24 cm. Jeśli masz mniejszą przedłuż o kilka minut czas pieczenia, jeśli większą też nie szkodzi, ciasto wyjdzie lekko niższe.

Ciasto murzynek – Składniki

  • 125 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 300 g cukru (1 1/2 szklanki)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 4 średnie jajka
  • 225 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

ciasto murzynek

Ciasto murzynek – Wykonanie

Mleko wlej do garnuszka, dodaj cukier oraz kakao. Podgrzewaj na małej mocy palnika do momentu wrzenia cały czas mieszając. Gdy ciesz będzie się już prawie gotować dodaj całość masła, mieszaj chwilkę do czasu, aż masło się rozpuści. Ostaw w zimne miejsce do ostygnięcia.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, pozostaw w misce.

Jajka przed rozbiciem sparz wrzątkiem, Delikatnie oddziel żółtka od białek, tak by białko było czyste i nie miało żadnych fragmentów żółtka, bo nie ubije się na ładną pianę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do ostudzonej masy kakaowej dodaj oddzielone wcześniej żółtka, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki masy odlej – będzie do polewa na ciasto.

Do masy jajeczno – kakaowej dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia – wmieszaj, Na sam koniec delikatnie za pomocą szpatułki wmieszaj pianę z jajek, masa nie musi być dokładnie jednolita.

Blaszkę 24×24 wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do blaszki.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, ustawienie góra – dół bez termoobiegu. Ciasto piecz przez około 50 minut, aż będzie upieczone w środku do tzw. suchego patyczka.

Ostudzone ciasto murzynek polej wcześniej odłożoną polewą, jeśli będzie zbyć rzadka, to włóż ją do lodówki, by lekko zgęstniała.

Ciasto murzynek jest najsmaczniejsze zaraz po ostygnięciu i kolejnego dnia.

Smacznego!