Pasta z makreli i jajek

Pasta z makreli i jajek zaraz po paście jajecznej moja ulubiona pasta śniadaniowa. Nie jemy w domu za dużo ryb, bo mąż za nimi nie przepada, jest typowym mięsożercom. Dlatego dla mnie wędzona makrela jest świetnym sposobem na przemycenie ryb w posiłkach, ponieważ akurat za tym przepisem przepada i często go robimy na weekendowe śniadania.

Pasta z makreli i jajek jest przepisem prostym i dosyć podstawowym. Ja tak lubię, czasem nawet rezygnuje z dodatku ogórków, by miała bardziej jednolitą konsystencje, jednak możecie dodać do niej dowolne dodatkowe składniki, inne warzywa, przyprawy, np. pora, kukurydzę, łyżeczkę musztardy, świeży koperek.

Pasta z wędzonej makreli i jajek nadaje się jako dodatek do świeżego pieczywa na śniadanie, ale również świetnie pasuje np. pasta do mini kanapeczek na imprezie czy jako wkład do tortilli zawiniętej i pokrojonej w kawałki na jeden gryz. Pasty kanapkowe są bardzo uniwersalne.

Pasta z makreli i jajek – Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • opcjonalnie 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek świeżego szczypiorku

Pasta z makreli i jajek – Wykonanie

Wędzoną makrelę obrać dokładnie ze skóry i ości. Podzielić na małe kawałeczki i włożyć do miseczki. Po wyciągnięciu głównej ości z makreli należy dokładnie przejrzeć wszystkie kawałki. Często znajdują się tam takie mniejsze, niewielkie ości, które niewyciągnięte i zjedzone mogą wbić się gdzieś w gardło, szczególnie jest to ważne, gdy pastę z makreli i jajek jedzą z nami dzieci.

Jajka ugotować na twardo co najmniej 6-8 minut, pozostawić do ostygnięcia. Obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę, można użyć oczka do krojenia warzyw. Często go używam, dzięki czemu mam zawsze równej wielkości kostki warzyw czy jajek. Dodać pokrojone jajka do miski.

Cebulę obrać i poszatkować na bardzo drobną kostkę, dodać do miski.

Ogórki kiszone pokroić na drobną kostkę, odczekać kilka minut, zlać nadmiar soku, dodać do miski.

Szczypiorek pokroić, połowę dodać do miski, drugą połowę pozostawić do posypania gotowej pasty z makreli i jajek.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, opcjonalnie jogurt naturalny odrobinę soli oraz sporą ilość pieprzu, mieszać do uzyskania jednolitej pasty.

Jogurt dodajemy, by pasta była lżejsza, miała mniej kalorii, jednak jak zazwyczaj „odchudzam” przepisy w przypadku past wolę tą bardziej tłustą wersję i nie dodaje jogurtu naturalnego.

Można spożywać od razu, bądź pozostawić na kilka godzin w lodówce celem schłodzenia.

Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych pszennych bułek.

Smacznego!

Jak wybrać najsmaczniejsze pomarańcze? 4 ważne rady!

Pasta z makreli i jajek

Pasty śniadaniowe to błyskawiczny sposób na szybki dodatek do kanapek. Przepis na pastę z makreli i jajek jest bardzo prosty, możesz zacząć ją przygotowywać niewiele szybciej niż rozpoczynasz przygotowywać kawę. Pasty kanapkowe domowej roboty są proste i tanie. Wystarczy kilka składników a przygotujemy pastę na kilka – kilkanaście kanapek. Aby przygotować pastę z wędzonej makreli potrzebujemy makrelę, jajka, ogórki kiszone, szczypiorek, cebula, majonez oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki łączymy w postać pasty i gotowe. Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym to sposób na śniadanie, ale można nią również faszerować jajka, bądź tortille albo naleśniki. Pasta z makreli jest też świetnym pomysłem na Wielkanoc, jako jedno z dań śniadaniowych. Wędzona makrela jest jedną z najpopularniejszych ryb jakie kupują Polacy, ale do pasty można wykorzystać różne inne wędzone ryby. Idealnie smakuje z świeżo wypieczonymi bułkami kajzerkami.