Jak wybrać najsmaczniejsze pomarańcze? 4 ważne rady!
Kolejny raz kupiłeś kilogram niedobrych i kwaśnych pomarańczy, których miąższ jest suchy, wiórowaty oraz pełny pestek? Teraz możesz o tym zapomnieć przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się na co zwracać uwagę w sklepie podczas wybierania pomarańczy. Dzięki temu będziesz wiedzieć jak wybrać najsmaczniejsze pomarańcze i już zawsze cieszyć się idealnym ich smakiem.
W czasach PRL-U pomarańcze kojarzyły się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, a ich posiadanie było oznaką luksusy. Wszystko było powodem ich ceny oraz trudności w zakupie. Dzisiaj jest całkowicie inaczej, w okresie od grudnia do końca stycznia sklepowe półki dosłownie uginają się od tych cytrusów. Jak wybrać najsmaczniejsze pomarańcze? Jakie są najważniejsze zasady przy zakupie?
Jak wybrać najsmaczniejsze pomarańcze?
Najsłodsze pomarańcze o soczystym, bezpestkowym miąższu posiadają bardzo charakterystyczną dziurkę na jednym z końców, która przypomina swoim wyglądem ludzki pępek. Ten charakterystyczny koniec pomarańczy to po prostu druga nierozwinięta jeszcze pomarańcza. Za najsmaczniejsze pomarańcze uważa się odmianę Navel co z języka angielskiego oznacza właśnie pępek.
Wybierając owoce do swojego koszyka zwracaj uwagę na kolor, skórka powinna mieć intensywny pomarańczowy kolor, raczej nie staraj się wybierać owoców, których skórka jest w odcieniu jasnopomarańczowym, ponieważ na pewno będą one kwaśne i niesmaczne.
Jeżeli na skórce pomarańczy zobaczysz zielone plamy oznacza to, że owoc nie jest jeszcze w pełni dojrzały i będzie jeszcze kwaśny.
Na skórce pomarańczy nie powinna znajdować się żadna skaza, przebarwienie czy plama, ponieważ skaza może oznaczać, że owoc zaczął już się psuć i lepiej go nie kupować.
Jeżeli skórka pomarańczy jest pofałdowana i luźna oznacza to, że owoc jest już po prostu stary i na pewno nie będzie już smaczny.
Przy wyborze pomarańczy ważne jest sprawdzenie ich twardości, jeżeli owoc będzie z którejś strony miękki oznacza to, że został poobijany podczas transportu i szybko zacznie się psuć.
Oprócz wyglądu zewnętrznego pomarańczy zwracaj też uwagę na ich wagę. Jeżeli owoc jest bardzo lekki oznacza to, że nie jest soczysty. Ciężki owoc posiada w sobie więcej soku, a co za tym idzie jest smaczniejszy.
Uważaj nie zawsze lśniąca skórka pomarańczy musi oznaczać, że owoc będzie pyszny i soczysty, zdarza się, że niektórzy producenci pomarańczy oblewają je specjalnym woskiem, który sprawia, że skórka się lśni i wygląda idealnie. Wosk ten jest mieszany z pestycydami i konserwantami dlatego szczególną uwagę powinieneś zwrócić na opłukanie owocu (najlepiej ciepłą wodą) przed zjedzeniem.
Plusy jakie daje jedzenie pomarańczy:
- wspomagają układ krążenie
- obniżają poziom złego cholesterolu
- zawierają pektyny
- wspomagają układ nerwowy
- mają duże ilości witaminy A, witamin z grupy B i potasu
- mają przepyszny smak
- są idealnym deserem po obiedzie.
- 12 najbardziej toksycznych warzyw i owoców. Większość z nich masz w swojej spiżarce!
- Choroba Parkinsona- Pierwsze objawy jakie każdy powinien znać
- Objawy cukrzycy, które pojawiają się po przebudzeniu
- 10 produktów zabijających komórki rakowe- produkty antyrakowe
- Atopowe zapalenie skóry- Jak rozpoznać? Jak leczyć?
Domowy krem na rozstępy – poprawę widać po tygodniu!