Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to jedno z moich ulubionych ciast. Dzięki zawartości mrożonych malin można je przyrządzać cały rok na okrągło i za każdym razem smakuje wyjątkowo. Ciasto malinowa chmurka składa się z cienkiego blatu kruchego ciasta, grubej warstwie malinowej galaretki z dużą ilością mrożonych bądź świeżych malin, masy śmietankowej z dodatkiem mascarpone oraz bezą ze sporą ilością migdałów.

Ciasto malinowa chmurka jest połączeniem słodyczy bezy i kremu śmietanowego oraz lekkiej świeżości malin i galaretki malinowej. Malinowa chmurka jest przepisem, który wymaga większej ilości pracy, ponieważ wcześniej należy upiec blaty kruchego ciasta i bezowy, dodatkowo należy poczekać, aż będą one dobrze schłodzone. Dodatkowo najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki przejdą.

Malinowa chmurka – Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 3 żółtka
  • 40 gram cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 200 gram mąki pszennej
  • 120 gram masła

Składniki na galaretkę z malinami

  • 800 gram świeżych bądź mrożonych malin
  • 3 malinowe galaretki
  • 4 szklanki wrzącej wody

Składniki na krem śmietankowy

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 bądź 36%
  • 250 gram serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki na bezę z migdałami

  • 3 białka
  • 150 gram cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 gram płatków migdałów

Malinowa chmurka – Wykonanie

Kruche ciasto

Wszystkie składniki na ciasto kruche malinowa chmurka powinny być bardzo dobrze schłodzone. Składniki na kruchy spód zagnieść na jednolitą masę ręcznie bądź w malakserze. Powstałą kulkę owinąć w folie spożywczą, bądź włożyć do woreczka śniadaniowego i pozostawić na 2 godziny w zamrażalce.

W międzyczasie przygotować blachę do ciasta o wymiarach 25×35 cm. Wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyciągnąć z zamrażalki, zetrzeć na tarce i ułożyć w blaszce na końcu lekko przygniatając. Ponowie schłodzić około 30 miny w lodówce a przed samym upieczeniem ponakłuwać miejsce obok miejsca widelcem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C przez około 15 minut do przyrumienienia się spodu. Od razu wyciągnąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia.

Beza z migdałami

Białka w temperaturze pokojowej włożyć do misy miksera i ubić do czasu otrzymania sztywnej piany. Dodawać stopniowo cukier do momentu otrzymania błyszczącej piany. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zamieszać przez kilka sekund.

Blaszkę 25×35 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę na bezę rozsmarować na papierze. Na masę wysypać płatki migdałów.

Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni C przez około godzinę. Beza powinna być wypieczona, delikatnie zarumieniona. Można przedłużyć bądź skrócić czas pieczenia. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku, nawet na całą noc.

Galaretka z malinami

3 malinowe galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Do letniej galaretki wsypać mrożone maliny, stężeją bardzo szybko, więc należy pilnować , by galaretka nie stężała za mocno. Wyłożyć na kruche ciasto, dokładnie wyrównać i włożyć na godzinę do lodówki.

Krem śmietankowy

Wszystkie składniki powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin. Nieschłodzona śmietanka bądź mascarpone mogą spowodować, że krem się nie ubije bądź zwarzy się.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera do momentu otrzymania gęstego kremu.

Krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch nałożyć bezowy blat. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny a najlepiej przez całą noc.

Ciasto malinowa chmurka będzie dobre w lodówce jeszcze około 3 dni.

Smacznego!

Krojenie cebuli – 7 najlepszych trików, by nie płakać!

Ciasto Malinowa Chmurka

Ciasto Malinowa Chmurka to przepyszne ciasto składające się z 4 różnych warstw. Malinowa Chmurka ma chrupiący kruchy spód, grubą warstwę galaretki malinowej z świeżymi bądź mrożonymi malinami, pyszny i słodki krem z dodatkiem serka mascarpone a na samym wierzchu chrupiącą bezę. Kruchy spód oraz bezę najlepiej zrobić dzień wcześniej, zdążą ostygnąć a beza będzie bardziej chrupiąca. Malinowa chmurka to HIT każdej imprezy, nie ma osoby, której nie smakowałoby połączenie malin z mascarpone i bezą. Przepis na malinową chmurkę nie jest trudny, jednak jest czasochłonny, ponieważ każdą warstwę przygotowujemy osobno. Jeśli chcesz, skrócić czas przygotowywania zrób malinową chmurkę na herbatnikach, na pewno nie spowoduje to utraty walorów smakowych.