Tortilla z łososiem

Tortilla z łososiem to najlepsza przekąska na imprezę jaką jadłam! Tortilla z łososiem to roladki z wykonane z tortilli zawiniętej z łososiem, sałatą, ogórkiem i serkiem śmietankowym. Przepis na placki tortilli z dodatkiem wędzonego łososia jest prosty a smak roladek z łososiem podpasuje nawet najwybredniejszemu podniebieniu,

Placki z tortilli z łososiem to idealna przekąska na imprezę bądź na dodatek do kolacji czy śniadania. Roladki tortilli zawijane wędzonym łososiem znikają ze stołu zawsze na samym początku imprezy. Wykonuje się ją maksymalnie szybko a smak jest wyjątkowy. Intensywny smak łososia miesza się ze smakiem delikatnego serka śmietankowego, do tego świeże warzywa. Idealnie pasuje również do tego domowy sos czosnkowy. Podaje się je na zimno, więc można je przygotować wcześniej i wyciągnąć z lodówki przed samym podaniem.

Tortille z łososiem można również z powodzeniem wykorzystać jako śniadanie do pracy czy szkoły, dzieci je uwielbiają! Jest to świetny pomysł, by nie robić zwyczajnych kanapek.

Tortilla z łososiem – Składniki

  • 2 placki pszennej tortilli bądź pełnoziarnistej
  • 150 gram łososia wędzonego
  • 1 opakowanie kremowego serka śmietankowego
  • 1 średni zielony ogórek
  • 2 garście mieszanki sałat
  • sól
  • pieprz

Tortilla z łososiem – Wykonanie

Na talerzu bądź dużej drewnianej desce rozłóż placki tortilli. Każdy placek wysmaruj dowolnym serkiem śmietankowym, jeśli lubisz intensywniejsze smaki wysmaruj placki serkiem z dodatkiem chrzanu, czosnku bądź szczypiorku czy koperku. Aby smak był intensywniejszy można dodać łyżeczkę chrzany bądź odrobinę suszonego czosnku.

Na serek połóż plasterki wędzonego łososia. Ogórka obierz ze skórki, pokrój na wąskie plasterki, układaj obok łososia jeden obok drugiego w dwóch rzędach. Następnie połóż rządek mieszanki sałat.

Tortille zawiń w ścisły rulon. Ściskaj mocno, by tortille były mocno zawinięte i nie rozpadały się po pokrojeniu na kawałki.

Zawinięte tortille odstaw na około 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie krój pod skosem na około 3 cm roladki. Można je podawać zaraz po zrobieniu bądź nawet kilka godzin po wykonaniu. Po wyłożeniu na talerz czy deseczkę posyp świeżym szczypiorkiem bądź koperkiem.

Tortilla z łososiem jest idealną przekąską na sylwestra, imprezę czy też na wieczór we dwoje 😉 Proporcje przekąsek można dowolnie zwiększać, z tej porcji wyjdzie około 16 roladek, gdy dodamy kolejny placek będziemy mieli o 8 roladek więcej.

Ryba po grecku

Tortilla z łososiem

Placki tortilli to pszenne placki, które mają wszechstronne zastosowanie. Można je jeść na ciepło bądź na zimno, na słodko bądź na słono. Nadają się do faszerowania różnymi rodzajami składników, ale również można z nich zrobić np. chipsy. Tortilla z łososiem to wariacja na temat placków z dodatkiem składników na zimno. Tortillę z łososiem i warzywami przyrządza się bardzo szybko. Wystarczy świeże placki wysmarować sosem / majonezem, nałożyć porcję warzyw, ryby i zawinąć w ścisły rulon. Każdy rulon tniemy pod kątem, na około 5 cm kawałki.