Ryba po grecku

Ryba po grecku jest moim ukochanym tradycyjnym przepisem na Boże Narodzenie. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tradycyjnej ryby po grecku. Ale również w ciągu roku robię rybę po grecku jako danie na uroczystą kolacje bądź jako obiad czy kolację dla siebie i męża. Podajemy ją zazwyczaj na ciepło, choć w większości znanych mi przepisów sugerowane jest podawanie na zimni. Najlepiej smakuje, gdy ryba przejdzie smakiem farszu, więc lepiej zrobić ją dzień a nawet dwa dni wcześniej i podgrzać przed posiłkiem. Uwielbiam smak farszu warzywnego którym ryba po grecku jest przykryta, więc u mnie znajdziecie go sporą ilość, ale można zrobić wersję z większą ilością ryby a mniejszą ilością warzyw, według własnego smaku i uznania 😉

Ryba po grecku – Składniki

Ryba po grecku – Smażona ryba – Składniki

  • 600 g świeżej bądź mrożonej ryby
  • niecałe pół szklanki mąki pszennej do panierowania ryby
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Ryba po grecku – Farsz warzywny – Składniki

  • 5 dużych marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • niewielki por
  • pół selera
  • 2 cebule
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

Ryba po grecku – Wykonanie

Do ryby po grecku wybieram zazwyczaj filety z „białej ryby”. Można wybrać świeżą bądź mrożoną rybę, ja wolę świeżą, ale z mrożonej danie wyjdzie również przepyszne. Moją ulubioną rybą jest dorsz i to jego wykorzystałam do sporządzenia tej ryby po grecku. Można również wykorzystać filety z mintaja, tilapii, mintaja bądź morszczuka. W oryginalnym przepisie z książki kucharskiej, która była inspiracją do wykonania tego dania ryba, która była wykorzystana to karp smażony w dzwonkach po zdjęciu ości.

Jeśli masz mrożone filety wyciągnij je wcześniej i poczekaj, aż się dobrze rozmrozi. Jeśli masz surowe filety wystarczy, że je umyjesz i dobrze osuszysz. Pokrój na około 10 cm kawałki, posyp każdy kawałek solą i pieprzem, odczekaj kilka minut.

Na talerzyk wysyp mąkę, dokładnie obtocz każdy kawałek w mące. Na patelni dobrze rozgrzej olej a następnie smaż każdy kawałek ryby z obu stron na średniej mocy palnika. Ryby nie trzeba zbyt długo piec, wystarczy około 4 minuty na każdą ze stron, ma ona się delikatnie zarumienić, nie a być przypieczona ani przypalona. Po usmażeniu odłóż rybę na czysty talerz.

Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić na małe kawałki a cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu dobrze rozgrzać olej a następnie wsypać wszystkie warzywa, dodać połowę wody i dusić na małym ogniu około 10 minut. Dodaj sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę oraz sok z cytryny. Dodaj koncentrat pomidorowy dodaj resztę wody i duś przez kolejne 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, jeśli będzie potrzeba dodaj trochę wody. Farsz do ryby po grecku będzie gotowy jak warzywa będą już miękkie.

Do dużego płaskiego naczynia włóż na dno usmażoną rybę a następnie nałóż grubą warstwę gorącego farszu warzywnego. Podawaj na ciepło bądź zimna kolejnego dnia bądź po co najmniej kilku godzinach od wykonania, by ryba przeszła smakiem warzyw.

Mam nadzieję, że przepis na rybę po grecku na stałe zagości w waszych domach i kuchniach 😉

Smacznego!

Ciasto francuskie z jabłkami

Jak zrobić rybę po grecku?

Ryba po grecku to jeden z wielu popularnych przepisów, które wykonujemy na Boże Narodzenie, ale również świetnie smakuje w inne dni roku. Ryba po grecku to danie, które można spożywać na ciepło jak i na zimno. Znam takie osoby, które jedzą rybę tylko na zimno, ale również i takie co jedzą tylko na ciepło, ja należę do tych drugich. Rybę po grecku można przygotować nawet kilka dni wcześniej, można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Przepis na rybę po grecku jest prosty, ponieważ składa się ona z dwóch części. Pierwsza to smażona ryba, np. dorsz bądź pstrąg. Druga warstwa to warzywa w sosie pomidorowym ze sporą ilością słodkiej papryki.