Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to jeden z moich ulubionych sposobów na wytrawne naleśniki. Naleśniki to danie, które można podawać na wiele sposobów. Mogą być daniem wytrawnym a z innymi dodatkami przepysznym deserem. Według mnie najlepszym sposobem na naleśniki są krokiety. Przepis na krokiety z grzybami może nie jest najprostszy a samo wykonanie jest dosyć pracochłonne, jednak warto poświęcić ten czas, by cieszyć się smakiem przepysznych krokietów. Można podawać je jako danie obiadowe, bądź dodatek do kolacji czy śniadania. Dzięki połączeniu kiszonej kapusty i aromatycznych grzybów smakuje zawsze wyjątkowo.

Krokiety z kapustą i grzybami są daniem, którego nie może zabraknąć na stole wigilijnym oraz w święta Bożego Narodzenia. Podajemy je jako dodatek do barszczu czerwonego. Od dzieciństwa pamiętam krokiety z kapustą i grzybami robione przez moją babcie, smażyła je dzień wcześniej a przed kolacją wigilijną odgrzewała je na patelni podając z barszczem czerwonym.

Krokiety z kapustą i grzybami – Składniki

Składniki na naleśniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego do ciasta
  • olej roślinny do smażenia
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • jajko do obtoczenia krokietów

Składniki na farsz kapusty z grzybami

  • 300 g kapusty kiszonej
  • mrożone bądź suszone grzyby leśne
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Krokiety z kapustą i grzybami – Wykonanie

Na początku przygotuj naleśniki. W misce ubij dobrze jajka, następnie dodaj pozostałe składniki, mąkę, wodę, mleko łyżkę oleju, sól. Ubij na jednolitą masę. Masa powinna być dosyć gęsta, powinna dosyć lekko wylewać się z łyżki.

Na patelni rozgrzej minimalną ilość oleju. Dużą łyżką nalej na patelnie porcje ciasta, rozprowadź równomiernie i smaż z obu stron. Druga strona zazwyczaj potrzebuje kilkunastu sekund mniej niż pierwsza. Smaż cieniutkie naleśniki, będzie je łatwiej zawijać. Pozostaw naleśniki do ostygnięcia. Naleśniki można wykorzystać od razu, bądź pozostawić w lodówce pod przykryciem.

Następnym krokiem jest przygotowanie farszu do krokietów. Kapustę poszatkuj, przełóż na rozgrzaną patelnie, dodaj drobno pokrojone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe. Dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem około 15 minut aż kapusta całkowicie zmięknie.

Na każdy naleśnik nałóż porcje kapusty, zawiń najpierw boki a następnie zawiń w szczelny rulon. Każdego przygotowanego krokieta otocz w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju przez około 3 minuty z każdej strony do zarumienienia się krokieta.

Krokiety można również zrobić z dodatkiem pieczarek, szpinaku bądź mięsa. Możliwości są nieograniczone, możesz wybrać swój ulubiony smak.

Naleśniki można jeść od razu po przygotowaniu na ciepło, ale na zimno również są przepyszne. Przechowywane w lodówce są dobre do spożycia przez kolejne 2-3 dni.

Smacznego!

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką