ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem sera i szynki to bardzo szybka w wykonaniu przekąska. Uwielbiam te ślimaczki jako przegryzka między posiłkami, dodatek do kolacji, posiłek do pracy. Jednak najbardziej lubię je podawać jako przekąska w trakcie większych bądź mniejszych imprez. Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to pyszna przekąska na „jeden gryz”. Robię jednorazowo dwie porcje, tak szybko wszyscy je zabierają z talerzy i zjadają 😉 Zazwyczaj podaje je z dodatkiem sosu czosnkowego, salsy, majonezu bądź ketchupu.

Przepis na ślimaczki jest banalnie prosty, wystarczy kilka składników i danie będzie gotowe w 20 minut. Od momentu rozpoczęcia wykonywania aż do upieczenia minie chwilka 😉 Dzięki zawartości sera i szynki, które w trakcie pieczenia lekko się spieką danie ma intensywny smak, do tego są bardzo chrupiące. Ostry ketchup dodaje ślimaczkom pikantności.

Ciasto francuskie ma bardzo dużo zastosowań, sama już kolejny raz dodaje przepis z ciastem francuskim. Drugim moim ulubionym sposobem na ślimaczki z ciasta francuskiego to ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Znajdą się na pewno na blogu w osobnym poście. Dzięki temu, że ciasto francuskie nie ma swojego określonego słonego czy słodkiego smaku, dlatego ciasto francuskie można również przygotowywać na słodko z ulubionymi owocami, dżemami czy kremem czekoladowym. Ciasto jest bardzo plastyczne, więc można je składać w różne kształty np. kieszonki, trójkąty, ruloniki i dużo, dużo więcej.

Przepis na ślimaczki znalazłam na blogu KulinarnePrzeboje, jednym z fajniejszych blogów kulinarnych w Polsce, znajdziecie tam całą masę inspiracji na pyszne dania na słodko i słono 😉

https://kulinarneprzeboje.pl/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-z-szynka-i-serem/

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego bądź mrożonego
  • 10 plastrów wędliny np. szynki
  • 10 plastrów sera
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Wykonanie

Do miseczki włóż ketchup, majonez, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Przez praskę wyciśnij ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj w jednolitą konsystencje.

Rozłóż ciasto francuskie na blacie, jeśli masz mrożone to wyciągnij je kilkanaście minut wcześniej, jeśli surowe to możesz nakładać składniki od razu po wyciągnięciu z lodówki.

Na ciasto nałóż cienką warstwę wcześniej przygotowanego sosu.

Poukładaj najpierw plasterki sera jeden obok drugiego, następnie plasterki szynki.

Całość zwijaj ściśle w rulon dłuższym brzegiem ciasta. Pokrój na plasterki szerokości około 2 centymetrów, jeśli będą zbyt płaskie możesz dodatkowo pozawijać je, by bardziej kształtem przypominały okręgi.

Gotowe ślimaczki z serem i szynką poukładaj w odległości około 5 cm od siebie na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 15-20 minut to czasu zarumienienia.

Najlepiej smakują zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze cieplutkie i maksymalnie chrupiące.

Smacznego!