Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Włoskiej. Zawiera niewiele składników, jest proste i bardzo pyszne. Dodatek wysokiej jakości makaronu, boczku i sera sprawia, że danie to jest bardzo wykwintne. Uwielbiam dania makaronowe, które robi się na jednej patelni. Wszystkie składniki mieszasz razem na patelni i można już jeść.

spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara – Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • około 350 g boczku wędzonego bądź boczku surowego
  • 4 żółtka jajek
  • 200 g sera twardego np. grana padano albo pecorino
  • czubata łyżeczka czarnego pieprzu
  • świeża kolendra
  • świeża pietruszka

Spaghetti alla carbonara – Wykonanie

Cały boczek pokrój na drobną kostkę. Przygotuj sporej wielkości patelnie. Na zimą patelnie przełóż całe mięso, zwiększ moc palnika i smaż do momentu, aż z mięsa wytopi się cały tłuszcz a mięso będzie zarumienione. Odstaw mięso na patelni na bok. Jeśli boczek jest zbyt mało tłusty możesz na patelnie dodać dodatkowo łyżkę bądź dwie oliwy z oliwek.

Do osobnych miseczek wbij żółtka i białka jajek. Do spaghetti wykorzystujemy tylko żółtka. Część Włochów dodaje do makaronu całe jajka, jednak ja w swojej wersji dodaje tylko żółtka. Białka możesz wykorzystać do przygotowania np. bezy. Żółtka dokładnie wymieszaj za pomocą widelca bądź rózgi kuchennej.

Do spaghetti carbonara dodajemy dobrej jakości ser twardy długodojrzewający np. Pecorino Pomano bądź Parmigiano, możesz dodać ser Grana Padano, który jest dostępny w większości sieciowych sklepów.

Ser zetrzyj na tarce na bardzo cienkich oczkach. Większą część sera dodaj do masy jajecznej, dokładnie wymieszaj. Dodaj świeżo zmielony pieprz. Jeśli został dodany boczek świeży dodaj jeszcze odrobinę soli, jeśli boczek wędzony możesz ominąć ten krok. Można dostać specjalne tarki do serów, ale ja wykorzystałam swoją zwykłą kuchenną tarkę, też zdała egzamin.

Do garnka wlej sporą ilość wody, doprowadź do wrzenia. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron w całości, nie łam go niepotrzebnie i gotuj go do momentu, aż będzie al dente. Makaron powinien być sprężysty, nie być miękki i rozgotowany. Z garnka odlej szklankę wody. Gotowy makaron przelej na durszlak i mokry przełóż na odłożoną wcześniej patelnie z boczkiem. Zamieszaj całość dokładnie. Następnie dodaj masę jajeczną z serem i wymieszaj dokładnie. Nie należy podgrzewać masy na patelni, bo jajka się zetną i zrobi się jajecznica. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta i zwarta dodaj odrobinę wody od gotowania makaronu.

Spaghetti carbonara podawaj od razu po przygotowaniu. Na talerz możesz dodać dodatkowo świeżo zmielony pieprz. Każdą porcję posyp dodatkowo pozostałym startym serem oraz drobno posiekaną pietruszką i kolendrą.

Jeśli chcesz spróbować inne dania z makaronem w roli głównej wypróbuj np. spaghetti z cukinią.

Smacznego!

Przepis na spaghetti with carbonara

Makaron carbonara to bardzo popularne danie przygotowywane we Włoszech. Składa się ono z dobrej jakości makaronu, sera długo dojrzewającego, boczku i całych jajek bądź tylko żółtek. W mojej wersji są tylko żółtka, choć można również wykorzystać całe jajka. Makaron musi być al dente, nie może być rozgotowany, bo wtedy zamiast pysznego dania będziemy mieli rozgotowaną kluchę, a to nie będzie już apetyczne. Makaron gotujemy około 10 minut,

Spaghetti alla carbonara

Przepis na spaghetti carbonara zawiera dobrej jakości boczek. We Włoszech wykorzystuje się Guanciale czyli podgardla wieprzowego długo dojrzewającego bądź Pancetta długo dojrzewającego boczku wieprzowego, ale te produkty w Polsce są trudnodostępne i często bardzo drogie, dlatego można wykorzystać również boczek surowy wędzony bądź boczek parzony. Możemy również dodać czosnek, pieczoną cebulę bądź śmietankę 30%, ale wtedy nie będzie to już oryginalny przepis na spaghetti carbonara.