Spaghetti z cukinią – pyszne i aromatyczne

Spaghetti z cukinią to pyszne danie z mięsem i warzywami. Jest niewiele rzeczy, które mogłabym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzą. Jedną z takich rzeczy jest makaron. Uwielbiam go pod każdą postacią, z sosem pomidorowym, szpinakowym, śmietanowym, z mięsem bądź bez mięsa. Często zjadam makaron prosto z durszlaka zanim zmieszam go z sosem 😉 Dzisiejszy przepis to bardzo szybkie danie z cukinią, które zachwyci gości, ale będzie również przepysznym codziennym obiadem. Jeśli nie będziemy dodawać mięsa z tych samych składników wyjdzie nam przepyszne leczo z cukinii.

Spaghetti z cukinią – Składniki

  • mięso mielone 400 g
  • pomidory w puszce 2 opakowania
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża cukinia
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sol, pieprz, ulubione zioła, ostra papryka
  • 300 g makaronu spaghetti

Spaghetti z cukinią – Wykonanie

Spaghetti z cukinią jest aromatyczne i pachnące dzięki zawartości świeżych pomidorów, cukinii, ziół. Mięso mielone powoduje, że danie będzie sycące i pożywne.

Cebule pokrój na drobne piórka i zeszklij na oleju przez około 2 minuty na wysokiej patelni. Następnie dodaj mięso, posól, popieprz aż do momentu, gdy mięso będzie całkowicie usmażone.

Do patelni dodaj pomidory w puszce ulubione przyprawy: zioła prowansalskie, bazylię, oregano, czosnek, cukier. Dodaj 2 szklanki wody, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie sprawdzaj, czy nie trzeba dolać trochę wody. Sos będzie gotowy, gdy zmniejszy swoją objętość, zgęstnieje będzie gotowy.

Cukinię umyj, nie obieraj. Jeśli obierzesz cukinie rozgotuje się ona w sosie, jeśli pozostawisz ze skórką utrzymają swoją konsystencje. Pokrój w średniej wielkości kostki około 2 centymetry, dodaj je do sosu i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Makaron spaghetti ugotuj al dente w dużej ilości słonej wody. Odcedź dokładnie, zlej niewielką ilością wody. Makaron możesz dodać bezpośrednio do sosu mieszając na patelni, bądź nałożyć na talerz i polać przygotowanym sosem. Jeśli lubisz możesz danie posypać parmezanem, bądź innym ulubionym serem. Przed podaniem posyp danie świeżą pietruszką.

Jeśli chcesz zrobić spaghetii z cukinią bez mięsa możesz zrezygnować z mięsa a za to dodać więcej cukinii, wtedy otrzymamy przepyszne leczo z cukinii. Aromatyczne pomidory z dodatkiem czosnku wystarczą, by danie było sycące i przepyszne. Przepis na spaghetti z cukinią jest prosty a wykonanie błyskawiczne.

Cukinia to przepyszne warzywo, które może być podstawą wielu różnych dań. Jednym ze sposobów wykorzystania cukinii jest przygotowanie lecza z cukinii bądź spaghetti z cukinią. Przepis na spaghetti z cukinią to danie jednogarnkowe gotowe w mniej niż godzinę. Cukinia przygotowana ze skórką powoduje, że nie będzie rozgotowana a będzie miała chrupiącą skórkę i miękki środek. Dodatek makaronu spaghetti spowoduje, że danie będzie bardziej sycące.