Jak zapobiec zakalcowi? Sprawdź błędy, które popełniasz!

Pieczenie ciast to nie lada sztuka. Mniej doświadczeni kucharze mogą mieć problem nawet z najłatwiejszym przepisem. Całym problemem w sztuce pieczenia ciast jest dbałość o nawet najdrobniejsze szczegóły. Bez skrupulatności żadne ciasto po prostu nie wyjdzie opadnie, nie wyrośnie lub wyjdzie nam zakalec. Sprawdź jak zapobiec zakalcowi.

Jak zapobiec zakalcowi?

Złe odmierzanie proporcji składników

To najważniejsze błąd, przy pieczeniu jakiegokolwiek ciasta musimy być dokładni w odmierzaniu gramatury składników. Jeżeli dodamy do ciasta za dużo mąki ciasto wyjdzie nam twarde jak kamień, jeżeli dodamy za dużo jakiegoś innego składnika na przykład może nam nie wyrosnąć albo wyjdzie nam paćka jakiej nie będziemy mogli kroić na kawałki.

Pamiętaj podstawą jest waga, nie odmierzaj składników na oko albo na szklanki, ponieważ nigdy ciasto nie wyjdzie idealne.

Jak zapobiec zakalcowi? – Niewłaściwa temperatura składników

Jeżeli w przepisie nie jest napisane inaczej to staraj się godzinę wcześniej wyciągnąć składniki z lodówki, żeby już podczas robienia ciasta wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Jeżeli zaś według przepisu jakiś z produktów powinien być schłodzony, nie lekceważ tego zalecenia.

Otwieranie piekarnika w czasie pieczenia

Ciasto potrzebuje stałej i określonej w przepisie temperatury. Otwierając piekarnik zmniejszasz temperaturę wewnątrz piekarnika czym możesz wpłynąć na to, że nie wyrośnie.

Zmiana kierunku podczas miksowania ciasta

Wydaje się, że to błahostka, że nie ma to znaczenia w jaką stronę wyrabiamy ciasto, ale jeżeli zmienimy kierunek w czasie miksowania to ciasto nam się lepiej zmiksuje. To nie prawda wyrabiać ciasto zawsze powinniśmy w jednym kierunku według kierunku wskazówek zegara.

Krojenie ciepłego ciasta

Pamiętaj! Zawsze czekaj aż ciasto wystygnie, nigdy go nie krój jak jest jeszcze gorące, ponieważ może to spowodować rozpadanie się ciasta na małe kawałki.

Przypalony spód

Praktycznie w każdym przepisie przeczytasz żeby formę posmarować masłem lub spód blachy obłożyć papierem do pieczenia. Niektóre przepisy omijają ten podpunkt, ale nie należy o tym zapominać. Zabezpieczenie spodu ciasta ma zagwarantować to, że nie przypali się od spodu.

Nieprzesiana mąka

Kolejny ważny element jak zapobiec zakalcowi to mąka. Zawsze przesiewaj mąkę przed dodaniem jej do ciasta, trwa to tylko chwilę, a składniki ciasta lepiej się ze sobą połączą, a ciasto lepiej wyrośnie.

Jak zapobiec zakalcowi? – Zła jakość produktów

Nie oszczędzaj na jakości produktów, z tanimi produktami Twoje ciasto nigdy nie będzie idealne. Z tanim cukrem ciasto może być nie dość słodkie, z tanią mąką może nie wyrosnąć

Wkładanie ciasto do nierozgrzanego piekarnika

Jest to częsty błąd, który może spowodować, że twoje ciasto będzie nierównomiernie upieczone, góra ciasta będzie wyglądała już na gotową ale jak ciasto przekroisz to będzie niedopieczone w środku

Wyjmowanie ciasto z rozgrzanego piekarnika

Jeżeli od razu wyciągniesz ciasto z piekarnika to najprawdopodobniej opadnie, ponieważ wypieki nie lubią dużej różnicy temperatur.

Zawsze lepiej jest wyłączyć piekarnik, a ciasto zostawić w środku, żeby na spokojnie ostygło.