Hit śniadaniowy! Twarożek ze szczypiorkiem

Uwielbiam śniadania! Jest to mój ulubiony posiłek, co rano czekam na moment by móc delektować się smakiem idealnego śniadania oraz szklanki czarnej kawy, często dodatkowo robię sobie herbatę bądź szklankę soku. Niestety na co dzień śniadanie jadam w pracy, co pozwala mi tylko na szybkie kanapki przy pracowniczym biurku, ale za w weekendy mogę szaleć na całego 😉 Świeże kajzerki, gotowane jajka, masa świeżych warzyw i obowiązkowo twarożek ze szczypiorkiem! Kojarzy mi się on z latem i śniadaniem w ogrodzie, ale również zimą przygotowuję go bardzo często.

Mogło by się wydawać, że twarożek ze szczypiorkiem jest tak banalny, że nie trzeba dodawać przepisu na bloga, bo każdy wie jak go zrobić. Jednak bardzo ważna jest proporcja twarogu do śmietany bądź jogurtu naturalnego. Ja lubię, gdy twaróg jest mokry, gęsty w w smaku, nie przepadam za zbyt suchymi twarogami. W przepisie zawarte są proporcje na twarożek ze śmietaną, które powodują, że danie jest idealne.

Twarożek ze szczypiorkiem – Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego bądź tłustego
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego 200 g bądź 1 opakowanie śmietany gęstej 12% 200 g
  • 1 spory pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo może być rzodkiewka, papryka, świeży bądź kiszony ogórek

Twarożek ze szczypiorkiem – Wykonanie

Twarożek ze szczypiorkiem robię na różne sposoby. Jeśli robię danie tylko dla siebie to robię lekką wersję i dodaję tylko kubeczek jogurtu naturalnego bądź z jedną łyżką śmietany. Jeśli dla siebie i rodziny mieszam pół na pół ze śmietaną bądź z samą śmietaną.

Włóż do miski całą kostkę twarogu, rozgnieć dokładnie widelcem. Następnie dodaj jogurt bądź śmietanę i dokładnie wymieszaj. Pęczek szczypiorku posiekaj i dodaj do twarożku. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jeśli lubisz dodać inne dodatki do twarożku to nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Często dodaję drobno pokrojoną rzodkiewkę, ogórki świeże bądź kiszone, paprykę i cokolwiek sobie wymarzymy. Pysznie smakuje również dodatek jajka ugotowanego na twardo. Smacznego!