Sałatka z awokado – obniża cholesterol!
Sałatka z awokado to często mój wybór na kolację. Ma masę wartości odżywczych, jest przepyszna i bardzo szybka w wykonaniu. Wystarczy parę składników, które można dowolnie wymieniać, dodać pół awokado i kolacja gotowa. Jeśli dbamy o linię taka sałatka spokojnie może zostać całym posiłkiem, jeśli spożywamy większą ilość kalorii to dodajmy do tego kromkę bądź dwie chleba i również mamy gotowy posiłek.
Właściwości awokado
Awokado to owoc, który ma wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu w organizmie a zawartość potasu pozwala na regulacje ciśnienia krwi.
Na pewno duża część z was nie jest świadoma, że awokado to owoc nie warzywo. Mylić może to, że zawiera bardzo mało cukrów a sporo tłuszczy. Awokado jest źródłem kwasów omega – 9. Zawartość kwasów omega pomaga w lepszym przyswajaniu innych składników odżywczych. Np. jeśli dodamy do sałatki z pomidorami awokado przyswoimy 4 razy więcej likopenu, który ma właściwości antyrakowe.
Awokado zawiera również kompleks witamin C, E, A, B – które są przeciwutleniaczami, zawiera również luteinę oraz zeaksantynę, które wpływają na lepszą pracę oczu.
Sałatka z awokado – obniżenie cholesterolu
W awokado średniej wielkości jest około 40 gram tłuszczu. Są to jednak bardzo zdrowe tłuszcze, bardzo potrzebne dla organizmu i dobrze wpływające na zdrowie. Zawartość jednonienasyconych tłuszczy obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów, pomaga również trzymać odpowiedni poziom „dobrego” cholesterolu.
Awokado – jak wybierać i przechowywać?
- Dojrzałe awokado jest miękkie w dotyku, ale nie nazbyt, ponieważ przejrzałe awokado traci swój smak.
- Dojrzałe owoce przechowujemy w lodówce, jeśli nie są niedojrzałe można umieścić je w papierowej torebce i przechowywać kilka dni w temperaturze pokojowej.
- Jeśli chcemy przechować rozcięte awokado należy je skropić sokiem z cytryny i włożyć do lodówki owinięte folią spożywczą, by nie czarniało.

Sałatka z awokado – Składniki
Z podanych składników sporządzimy porcje dla jednej osoby, jeśli chcemy sporządzić posiłek dla kilku osób zwiększmy ilość składników tyle razy ile osób będzie ją spożywało.
- pół opakowania mieszanki sałat
- 1/2 średniego awokado
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół pęczka szczypiorku
- garść świeżego bądź mrożonego koperku
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, bazylia)
Sałatka z awokado – Wykonanie
Wybierz swoją ulubioną mieszankę sałat z rukolą, szpinakiem czy innymi rodzajami zielonych liści, mają one dużo wartości odżywczych, więc wybór zależy od smaku. Nie jest istotne jaki rodzaj wybierzesz. Pomidorki koktajlowe pokrój na 4 części. Awokado bez skórki pokrój na małe kawałki. Szczypiorek i koperek poszatkuj. Wszystko zamieszaj razem, polej oliwą i posyp ulubionymi przyprawami.
Jedz z pieczywem, bądź ugotowanym jajkiem. Możesz dodać również dowolne ulubione warzywa.
Smacznego!
- Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem