Ciasto 3 bit – zdecydowanie najlepsze ciasto bez pieczenia!

Ciasto 3 bit to zdecydowanie moje ulubione ciasto bez pieczenia. Śmiem podejrzewać, że większa część czytelników również uważa, że ciasto 3 bit to najlepszy i praktycznie najprostszy deser jaki miało okazje zjeść 😉

Ciasto składa się z kilku warstw herbatników pomiędzy którymi znajdują się masa krówkowa, krem budyniowy oraz bita śmietana posypane warstwą startej czekolady. Niebo w gębie!

Ciasto 3 bit – Składniki

Składniki na masę budyniową:

  • 1/2 litra mleka
  • 120 gram cukru (6 czubatych łyżek)
  • 2 żółtka
  • 45 gram mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 40 gram mąki pszennej (3 łyżki)
  • 170 gram (3/4 kostki masła)

Składniki na kolejne warstwy:

  • 1 puszka mleka skondensowanego bądź masy krówkowej
  • około 300 gram herbatników
  • 500 ml słodkiej śmietanki do ubijania 30 – 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 opakowania śmietan-fixu
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Ciasto 3 bit – Wykonanie

Jeśli stosujemy mleko skondensowane należy je gotować na małym ogniu przez około 3 godziny. Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, nie trzeba jej gotować, tylko podgrzać, ponieważ wtedy łatwiej rozsmarowuje się ją na warstwie herbatników.

Przygotuj masę budyniową. 400 ml mleka zagotować z 120 g cukru następnie pozostałe 100 ml mleka wymieszać z żółtkami oraz z mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodać do do gotującego się mleka mieszając energicznie, dbając o to, by nie zrobiły się grudki. Następnie odstawić aż do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu miękkie masło ubić mikserem, następnie stopniowo dodawać po trochu budyń miksując intensywnie do całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu.

Blachę o wymiarach około 27 cm x 22 cm wyłożyć dowolnymi herbatnikami. Na herbatniki nałożyć warstwę ugotowanego mleka bądź masy krówkowej. Wyłożyć na wierzch koleją warstwę herbatników. Następie nałóż masę budyniową a potem ostatnią już warstwę herbatników.

Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz śmietan-fixem oraz nałożyć na herbatniki. Kostki czekolady zetrzeć na tarce na malutkich oczkach i posypać na bitą śmietanę.

Ciasto włożyć do lodówki na kilka, kilkanaście godzin, by dobrze stężało, herbatniki zmiękły i łatwiej się je kroiło.

Smacznego! 🙂

Ciasto 3 bit – ciasto bez pieczenia na herbatnikach

Ciasto 3 bit to bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, które smakuje jak popularny batonik. Ten deser bez pieczenia przygotowuje się bardzo szybko. Na dnie znajdują się herbatniki bądź krakersy, następnie nakładamy warstwę budyniową, masę śmietankową oraz masę z mleka skondensowanego bądź masy krówkowej. Ciasto 3 bit można wykonać również na biszkopcie, jednak wtedy zajmuje to więcej czasu. Ciasto wygląda bardzo smacznie, między innymi dzięki czekoladzie, która jest starta na wierzchu ciasta.