Sałatka Cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar to sałatka, która ma niewiele składników, ale w swojej prostocie jest idealnym posiłkiem na śniadanie, obiad i kolację. Jest też idealną przekąską na imprezę czy rodzinną uroczystość. Główne składniki sałatki Cezar to usmażony kurczak i sałata, jednak głównym składnikiem za jaki uwielbiam tę sałatkę jest jej sos.

Sałatka Cezar to jedna z moich ulubionych sałatek. Często robię ją w sezonie letnim jako dodatek do grilla, bądź jako osobne danie na imprezach domowych. Mimo niewielkiej ilości składników sałatka jest wyjątkowa w smaku. Główny jej akcent do sos. Sos na bazie żółtka, oliwy, musztardy i czosnku doda smaku nawet tak prostej sałatce.

Sałatka Cezar oprócz sałaty nie ma innych warzyw. Jednak niektórzy robią wersje z dodatkiem ulubionych warzyw m. in. oliwek, ogórków, pomidorów, lub innych ulubionych warzyw. Jednak wtedy nie będzie to już klasyczna sałatka Cezar.

Sałatka Cezar – Składniki

Składniki sałatki

  • 300 gram mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 6 łyżek startego sera parmezan bądź grana padano
  • 1 bagietka do wykonania grzanek

Składniki sosu

  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sałatka Cezar – Wykonanie

Na początek należy sporządzić sos do sałatki. Czosnek przepuścić przez praskę, bądź bardzo drobno posiekać. Włożyć do miseczki. Następne dodać żółtko, sok z cytryny, musztardę. Wymieszać dokładnie na gładki i jednolity sos. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.

Pierś z kurczaka dokładnie umyj, następnie pokrój w sporej wielkości paski. Posyp solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami. Podsmaż na łyżce oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Pozostaw do wychłodzenia kurczaka.

Sałatę lodową opłucz, porwij na niewielkie kawałki, następnie włóż ją na dno sporej płaskiej miski. Dopraw ją solą i pieprzem, wymieszaj z połową sosu i połową tartego sera.

Bagietkę pokrój na 2 centymetrowe paski. Włóż do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika i podpiecz, by na wierzchu była chrupiąca a w środku miękka.

Ułóż kurczaka na sałacie, na wierzch posyp grzanki i polej resztą sosu oraz posyp resztą sera.

Smacznego!

Najlepsze domowe burgery