Sałatka Cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar z kurczakiem to sałatka, która choć ma niewiele składników, ale w swojej prostocie jest idealnym posiłkiem na śniadanie, obiad i kolację. Jest też idealną przekąską na imprezę czy rodzinną uroczystość. Główne składniki sałatki Cezar to usmażony kurczak i sałata, jednak głównym składnikiem za jaki uwielbiam tę sałatkę jest jej sos. Sos musztardowy z dodatkiem jajka, cytryny, intensywny w smaku, idealnie pasuje i do mięsa i do warzyw.

Sałatka Cezar z kurczakiem to jedna z moich ulubionych sałatek. Często robię ją w sezonie letnim jako dodatek do grilla, bądź jako osobne danie na imprezach domowych. Mimo niewielkiej ilości składników sałatka jest wyjątkowa w smaku. Główny jej akcent do sos. Sos na bazie żółtka, oliwy, musztardy i czosnku doda smaku nawet tak prostej sałatce.

Sałatka Cezar oprócz sałaty nie ma innych warzyw. Jednak niektórzy robią wersje z dodatkiem ulubionych warzyw m. in. oliwek, ogórków, pomidorów, lub innych ulubionych warzyw. Jednak wtedy nie będzie to już klasyczna sałatka Cezar z kurczakiem. Wypróbuj również inne przepisy na sałatki,które znajdziesz na stronie, wszystkie smakują obłędnie.

Sałatka Cezar z kurczakiem – Składniki

Składniki sałatki

  • 300 gram mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 6 łyżek startego sera parmezan bądź grana padano
  • 1 bagietka do wykonania grzanek

Składniki sosu

  • żółtko jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sałatka Cezar z kurczakiem – Wykonanie

Na początek należy sporządzić sos musztardowy do sałatki. Czosnek przepuścić przez praskę, bądź bardzo drobno posiekać. Włożyć do miseczki. Następne dodać żółtko, sok z cytryny, musztardę. Wymieszać dokładnie na gładki i jednolity sos. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli, pozostaw na kilkanaście minut, by sos zyskał odpowiedni smak,

Pierś z kurczaka dokładnie umyj, następnie pokrój w sporej wielkości paski. Posyp solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami. Podsmaż na łyżce oleju na dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż kurczak będzie w całości upieczony, następnie pozostaw do wychłodzenia kurczaka.

Sałatę lodową opłucz, porwij na niewielkie kawałki – sałatę lepiej rwać niż kroić, następnie włóż ją na dno sporej płaskiej miski. Dopraw ją solą i pieprzem, wymieszaj z połową sosu i połową tartego sera.

Bagietkę pokrój na 2 centymetrowe paski. Włóż do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika i podpiecz, by na wierzchu była chrupiąca a w środku miękka. Możesz również podpiec kawałki bagietki na suchej patelni ustawionej na bardzo małą moc palnika.

Ułóż wcześniej usmażonego i ostudzonego kurczaka na sałacie, na wierzch posyp grzanki i polej resztą sosu oraz posyp resztą sera.

Smacznego!

Najlepsze domowe burgery