Najlepsze domowe burgery

Domowe burgery to od dłuższego czasu popisowe danie w wielu restauracjach. Często chodzimy z rodziną do różnych miejsc, by wypróbować różne smaki. Jednak wykonanie domowego burgera samodzielnie w swoim domu jest banalnie proste, przygotowuje się je bardzo szybko a smak idealny. Domowe burgery do połączenie pysznych, soczystych i idealnie wypieczonych kotletów z wołowiny, świeżych warzyw m. in. pomidorów, ogórków kiszonych, czerwonej cebuli, sałaty bądź innych ulubionych warzyw, ulubionych sosów oraz świeżej bułki posypanej sezamem.

Domowe burgery – Składniki

Składniki na kotlety

  • 800 gram mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • płaska łyżeczka pieprzu i soli
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

Pozostałe składniki

  • 4 bułki do burgerów
  • czerwona cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • sałata lodowa bądź mieszanka sałat
  • ketchup
  • majonez

Domowe burgery – Wykonanie

Przygotowanie mięsa do domowych burgerów

Do burgerów najlepsze mięso to mielone mięso wieprzowe, najlepiej wykorzystać mięso mieszane „gulaszowe”, lepiej nie korzystać z mięsa z szybki ani polędwicy, ponieważ jest zbyt chude.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Do wołowiny dodaj cebulę, sól, pieprz oraz musztardę. Całość wymieszaj, jednak nie za długo, by nie ogrzać mięsa, przez co będzie ono twardsze i mięso będzie się rozpadało na patelni.

Mięso uformuj na placki grubości około 2 centymetry, odrobinę większe od bułki, ponieważ kotlety kurczą się podczas procesu smażenia. Mięso można smażyć na suchej patelni, bądź na patelni z odrobiną oleju. Kotlety smaż na patelni (jeśli masz grillową to ją wykorzystaj, jednak może być zwykła). Smaż na średniej mocy palnika około 3-4 minuty z każdej strony.

Przygotowywanie burgerów

Najlepsze bułki do hamburgerów to lekkie pszenne bułki posypane sporą ilością sezamu. Ja swoje bułki kupiłam w Lidlu pakowane po 4 sztuki, można zakupić takie również w innych marketach. Czasem w piekarniach można dostać idealne bułki do burgerów.

Bułkę przekrój na pół i podpiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Na dolną i górną część bułki nałóż majonez oraz ketchup. Możesz dodać również inny ulubiony sos np. czosnkowy, BBQ, musztardę. Na dolną część bułki nakładaj kolejno sałatę, usmażonego kotleta, 2 plasterki pomidora, 3 plasterki ogórka kiszonego, czerwoną cebulę.

Domowe burgery najlepiej smakują z dodatkiem domowych frytek z ziemniaków i świeżej surówki z kapusty.

Smacznego!