Czerstwe pieczywo – jak odzyska świeżość?
Pieczywo smakuje najlepiej kiedy jest zjedzone tego samego dnia co zostało upieczone. A co zrobić kiedy kupimy go za dużo i zdąży się trochę zestarzeć? Wyrzucić do śmietnika? W czasach kiedy w niektórych częściach świata zaczyna brakować pożywienia to bardzo złe podejście. Bowiem istnieje kilka bardzo prostych sposobów aby sprawić, żeby kilkudniowe pieczywo smakowało tak jak te dopiero co kupione w piekarni. W poście znajdziecie najlepsze sposoby na czerstwe pieczywo.
Czerstwe pieczywo – najlepsze sposoby na jego odświeżenie
Zacznijmy od tego jak powinno się przechowywać pieczywo, żeby jak najdłużej cieszyć się jego świeżością. Bułki i chleb powinny być trzymane w suchym i ciemnym miejscu w pokojowej temperaturze. W chlebaku wykonanym z drewna, metalu lub z plastiku, zaleca się sprawdzenie czy pojemnik posiada atest Polskiego Związku Higieny.
Zamrażanie pieczywa
Jeżeli z góry wiemy, że nie zdążymy zjeść całego zakupionego pieczywa tego samego dnia, możemy je zamrozić. W takim wypadku należy włożyć go do woreczka i wypuścić cały nadmiar powietrza. Zamrożenie pieczywa sprawi, że nie straci ono walorów smakowych i po odmrożeniu będzie tak samo miękkie jak przed włożeniem do zamrażalki. Ważne jest, żeby pieczywo włożyć do zamrażalki jak najszybciej, najlepiej od razu po przyjściu do domu z piekarni.
Grzanki
Jeżeli pieczywo już zdążyło się z czerstwieć możemy zrobić z niego grzanki w piekarniku. Do wykonania będziemy potrzebować trochę sera w plasterkach, wędlinę w plasterkach i ketchup. Przygotowane kanapki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut . Ten czas wystarczy żeby ser się trochę roztopił, a czerstwe pieczywo stało się chrupiące.
Odświeżenie pieczywa w mikrofalówce
Czerstwe pieczywo możemy odświeżyć w mikrofalówce. Bułkę lub chleb należy owinąć namoczonym ręcznikiem papierowym i włożyć do mikrofalówki na 5-10 sekund.
Tak przygotowane pieczywo będzie o wiele świeższe i smaczniejsze.
Odświeżenie pieczywa w piekarniku
Jest to trochę czasochłonny proces, przygotowane pieczywo będzie smakowało tak samo jak te dopiero co kupione w piekarni.
Wystarczy odrobinę zwilżyć pieczywo możesz użyć do tego pędzelka kuchennego, następne owiń go folią aluminiową i włóż do piekarnika. Po upływie kilkunastu minut pieczywo będzie gotowe.
Możesz również włożyć do piekarnika naczynie napełnione wodą, najlepiej żeby pojemnik był wielkości odświeżanego pieczywa. Pojemnik z wodą kładziemy na dolną półkę piekarnika, półkę wyżej kładziemy czerstwe pieczywo i włączamy piekarnik na minimum godzinę. Parująca woda przeniknie do pieczywa i nada mu miękkości.
- Palce pałeczkowate- ten objaw zwiastuje raka płuc, pojawia się u 30% chorych
- Nietypowe objawy alergii- Jeśli nie zauważysz, to lepiej ich nie lekceważ
- 6 Produktów wyniszczających jelita- Na pewno masz je w swoim domu
- 12 najbardziej toksycznych warzyw i owoców. Większość z nich masz w swojej spiżarce!
- Choroba Parkinsona- Pierwsze objawy jakie każdy powinien znać
Szybkie jedzenie – to powód, że nie chudniesz! Sprawdź dlaczego!