Młoda kapusta z boczkiem
Młoda kapusta z boczkiem to dodatek do obiadu, który jest gotowy bardzo szybko. Ja uwielbiam wszelkie wariacje potraw z dodatkiem młodej kapusty np. bigosy, kapusty zasmażane, ale również surówki z młodej kapusty. Młoda kapusta zasmażana z boczkiem smakuje najlepiej jako dodatek do młodych gotowanych ziemniaków, ale również świetnie smakuje ze świeżą kajzerką lub grubym kawałkiem świeżego wiejskiego chleba z masłem. Polecam również spróbować mój przepis na bigos z młodej kapusty z dodatkiem sporej ilości mięsa.
Młoda kapusta z boczkiem – Składniki
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 200 ml bulionu warzywnego bądź wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- czubata łyżka mąki pszennej
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Młoda kapusta z boczkiem – Wykonanie
Kapustę obierz z pierwszych zewnętrznych liści, Poszatkuj na bardzo drobne paski. Twardy głąb kapusty odetnij i wyrzuć.
Kapust wrzuć do garnka, zalej bulionem bądź wodą – ja wolę wersję z bulionem, wtedy danie jest bardziej aromatyczne. Dodaj niewielką ilość soli, łyżeczkę cukru i pieprzu do smaku. Ja dodaję niewiele pierzu, bo wolę jak kapusta jest bardzo łagodna, jeśli wolisz bardziej ostrzejszy posmak dodaj więcej pieprzu. Gotuj kapustę pod lekkim przykryciem przez około 10 minut na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec tego czasu dodaj do kapusty sok z cytryny oraz drobno posiekany pęczek koperku.
Na patelni przygotuj boczek. Pozbądź się twardej skóry z boczki, następnie pokrój go w kostkę o wielkości około 0,5 cm, wrzuć na rozgrzaną patelnie i smaż do momentu, aż wytopi się praktycznie cały tłuszcz. Kolejno dodaj 1 łyżkę masła, oraz 1 łyżkę mąki pszennej i mieszaj do momentu powstania zasmażki z jasnobrązowym kolorze. Dodaj 3 łyżki wody z kapusty i mieszaj do momentu zagotowania.
Całość zasmażki dodaj do garnka z kapustą, zagotuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj dodatkowo sól i pieprz jeśli będzie taka potrzeba.
Smacznego!