Stripsy a’la KFC
Lubisz domowy fast-food? Dziś będę przygotowywać moje ulubione dania typu fast-food. Stripsy a’la KFC to przepyszne kawałki kurczaka o złocistej i chrupiącej panierce oraz soczystym środku. Stripsy a’la KFC idealnie sprawdzą się jako wieczorna przekąska na imprezie ze znajomymi oraz co może cię zaskoczy nawet jako obiad dla całej rodziny. Jeśli uwielbiasz domowe wersje najpopularniejszych dań typu fast-food to koniecznie musisz wypróbować mój przepis na stripsy a’la KFC.
Stripsy a’la KFC- Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- słodka mielona papryka
- pieprz chili cayenne
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto naleśnikowe do kurczaka
- 130g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- przyprawa gyros ostra
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- dodatkowo mąka pszenna do panierowania
Stripsy a’la KFC- Przygotowanie
Zaletą stripsów zrobionych z tego przepisu jest chrupiąca i lekko pikantna panierka, która w zasadzie jest ciastem naleśnikowym z dodatkiem odpowiedniej ilości przypraw. Smakuje prawie identycznie jak z restauracji.
Piersi z kurczaka dokładnie umyj oraz oczyść ze skórek i kości. Następnie pokrój piersi z kurczaka na długie paski o grubości około 2 cm.
Włóż pokrojone kawałki piersi z kurczaka do miski i dodaj po kolei olej, słodką paprykę, pieprz chilli, czosnek granulowany, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj kawałki kurczaka z marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Za pierwszym razem jak będziesz przygotowywała stripsy a’la KFC zalecam nie szaleć z ostrymi przyprawami, ponieważ kurczaczki mogą okazać się zbyt ostre. Najlepiej zamarynować mięso w mniejszej ilości przypraw, następnie usmażyć chociaż jeden testowy kawałek kurczaka i spróbować jego ostrości. Jeżeli okaże się mało pikantny zawsze możesz dodać przypraw przed następną partią stripsów.
Kolejnym krokiem jest zrobienie ciasta naleśnikowego. W miseczce zamieszaj na jednolitą masę całe jajka, mąkę, mleko, sól, pieprz, przyprawę gyros mieloną paprykę, czosnek granulowany. Do drugiej miseczki wsyp mąkę pszenną do panierowania.
Każdy kawałek kurczaka najpierw zanurz w cieście naleśnikowym a następnie obtocz w mące pszennej.
Pieczenie stripsów
Na głęboką patelnie nalej sporą ilość oleju – tak by po wrzuceniu kawałka mięsa było ono całkowicie przykryte. Możesz również wykorzystać frytkownicę nagrzewając ją do około 180 stopni C. Stripsy wrzucaj partiami i smaż do momentu, aż będą jasno brązowe. Zbyt długie smażenie spowoduje, że panierka będzie przypalona i niesmaczna.
Po wyciągnięciu każdego kawałka mięsa z frytkownicy bądź garnka połóż go na chwilę na papierowy ręcznik, by nadmiar tłuszczu w niego wsiąknął.
Tak przygotowane stripsy najlepiej smakują z frytkami bądź zapiekanymi ziemniakami a do tego domowy sos czosnkowy.
Pamiętaj, by sprawdzać, czy olej jeszcze nadaje się do smażenia, jeśli robi się ciemny, pływa w nim spora ilość spalonych kawałków mięsa bądź panierki należy całość wymienić.
Smacznego!