Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to świetny pomysł na danie dla osób, które wolą łagodniejszy smak dania. Bigos z młodej kapusty przygotowuje się dużo szybciej niż tradycyjny, jest łagodniejszy w smaku, ponieważ nie zawiera kiszonej kapusty, gotowy jest w trochę ponad godzinę, nie trzeba go dusić kilkukrotnie, by wydobyć jego aromat. Tak przygotowany bigos idealnie nadaje się jako obiad z dodatkiem świeżego pieczywa bądź jako kolacja.

Najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty to taki, który zawiera sporą ilość warzyw, ale również ma sporą ilość mięsa. Ja zdecydowałam się, by wykorzystać 2 rodzaje mięsa wędzony boczek oraz dobrej jakości kiełbasy. Dodaje do niego bulion mięsno – warzywny, którego zapas mam zawsze albo zamrożony w woreczkach albo za pasteryzowany w słoikach. Przygotowując to danie skorzystałam z przepisu ze strony Kulinarne Przeboje.

Składniki na bigos z młodej kapusty

  • 1 duża główka młodej kapusty bądź dwie małe
  • około 200 g wędzonego boczku
  • około 300 g kiełbasy wiejskiej, podwawelskiej bądź innej podobnej kiełbasy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1,5 szklanki bulion bądź wody (z bulionem bigos będzie smaczniejszy)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku

bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty – Wykonanie

Z kapusty oberwij pierwsze liście. Następnie poszatkuj na drobne kawałki.

Cebulę obierz z łupinek, pokrój w drobną kostkę.

Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce na większych oczkach.

Kiełbasę pokrój wzdłuż na pół a na grubsze plastry, by powstały półksiężyce.

Odetnij skórę od boczku, pokrój boczek w niewielką kostkę.

Przygotuj sporej wielkości garnek z grubym dnem, całość bigosu można przygotować w jednym naczyniu.

Na dno rozgrzanego garnka wrzuć całość pokrojonego boczku. Smaż do czasu, aż całość tłuszczu się wytopi, jeśli boczek będzie mało tłusty bądź kiełbasa jest chuda dodaj kilka łyżek oleju. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, smaż przez 3-4 minuty,

Kolejno do garnka dodaj cebulę, smaż do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dorzuć marchewkę i smaż 3-4 minuty.

Do mięsa z warzywami wrzuć poszatkowaną kapustę oraz gorący bulion (bądź gorącą wodę).

Dodaj wszystkie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, cukier, słodką paprykę, majeranek , sól oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut mieszając od czasu do czasu.

Po tym czasie dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez kolejne 10 minut.

Koperek poszatkuj na drobno, obsyp obficie każdą przygotowaną porcję bigosu z młodej kapusty.

Gotowy bigos smakuje najlepiej ze świeżym pieczywem.

Jeśli lubisz dania z młodą kapustą wypróbuj również surówkę z młodej kapusty z marchewką i pietruszką.

Smacznego!