Kotlety z cukinii
Jak możecie zauważyć z ostatnich wpisów uwielbiam cukinię. Mogłabym ją jeść cały rok na okrągło na kilkanaście sposobów. Sposobem jej podania, który najbardziej pamiętam z domu to kotlety z cukinii. Często mama robiła je z kabaczka, ale również na talerzu pojawiała się wersja z cukinii. Kotlety z cukinii to pomysł na szybki i tani obiad. Jest bezmięsny, więc nada się dla osób na dietach wege. Smażona cukinia jest chrupiąca na wewnątrz a mięciutka wewnątrz.

Kotlety z cukinii – Składniki
- 1 sztuka sporej cukinii
- 2 jajka
- mąka i bułka tarta do panierowania
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- kilka łyżek oleju

Kotlety z cukinii – Wykonanie
Przepis na kotlety z cukinii jest bardzo prosty. Wykonanie ich zajmuje maksymalnie 15 minut. Z jednej sporej cukinii otrzymamy około 10 kotletów. Przepis wzięłam od mamy, ponieważ ona od lat tak przygotowuje cukinię, ale jeśli chodzi o dodatek papryki i czosnku skorzystałam z przepisu na stronie Kulinarne Przeboje.
Cukinię dokładnie umyć, obciąć twarde końcówki. Pokroić na równe kawałki około 2 cm. Można również zrobić węższe, około 1 cm, ale ja wolę troszkę grubsze kotleciki. Poukładać na talerzu bądź desce, posolić z każdej strony, by lekko zmiękły, pozostawić na kilka minut. Następnie każdy plasterek posypać ponownie solą, potem resztą przypraw: pieprzem, papryką, czosnkiem. Pozostaw na 2-3 minuty.
Następnie każdy z przygotowanych kotlecików z cukinii obtocz dokładnie w mące pszennej, następnie w dobrze rozbitym jajku a w ostatnim kroku w bułce tartej.
Na patelnie wylej olej, musi być go odrobinę więcej, tak, by cukinia była lekko zanurzona w oleju. Po rozgrzaniu oleju zmniejszyć moc palnika do bardzo małego. Smażyć na takim niewielkim ogniu każdy kotlet przez około 3 minuty na każdej stronie, aż cukinia lekko zmięknie.
Jak kotlety będą gotowe zdjąć z patelni i przełożyć na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Taka cukinia świetne smakuje z dodatkiem ulubionych sosów np. pomidorowego bądź czosnkowego. Podaje je razem z kaszą bądź ryżem. Smakuje pysznie na zimno jak i na ciepło.
Smacznego!
- Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
- Tradycyjne ciasto murzynek
Przepis na kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii to pyszny sposób na szybki i tani obiad. Wykonuje się je w kilkanaście minut. Podaje je z domowym sosem czosnkowym bądź innym ulubionym sosem. Świetnie smakują z ketchupem. Przepis na kotleciki z cukinii jest mi znany od lat, wykonywała go już moja mama w moim dzieciństwie, jednak pozmieniałam trochę ilość przypraw, bo w klasycznej wersji była tylko sól i pieprz. Jeśli lubicie również inne sposoby na cukinię polecam wypróbować placki z cukinii, drobno pokrojona cukinia smażona na patelni z niewielką ilością oleju, pychota!