Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii to świetna alternatywa dla klasycznego sklepowego ketchupu. Jest on bardzo zdrowy, smakuje idealnie jako dodatek do kanapek czy przekąsek. Można go przygotowywać na świeżo, bądź pasteryzować na zimę, by dłużej cieszyć się jego smakiem. Głównymi składnikami ketchupu z cukinii jest koncentrat pomidorowy oraz cukinia. Ja uwielbiam cukinię i w tym roku po raz pierwszy zasadziłam ją w ogródku. Nie spodziewałam się aż takiego wysypu tych warzyw! Ale dzięki temu mogłam do woli jeść faszerowaną cukinię, kotlety z cukinii czy placki z cukinii. Ketchup z cukinii nie smakuje cukinią, czuć intensywny smak pomidorów a cukinia dodaje konsystencji.

Ketchup z cukinii – Składniki

  • 1,5 kg cukinii – 5 średniej wielkości
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • około 1,5 łyżki soli
  • 400 gram koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu

ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii – Wykonanie

Cukinie umyć, poprzycinać twarde końce, dokładnie obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki, jeśli cukinia jest starsza usunąć gniazda nasienne, jeśli jest młoda nie będzie takiej konieczności. Cukinie zetrzeć na tarce na większych oczkach bądź za pomocą malaksera, przełożyć do większej miski.

Cebulę obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce na większych oczkach bądź za pomocą malaksera. Dorzucić do miski z cukinią, wsypać całą sól, dokładnie zamieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, ale najlepiej na całą noc szczelnie przykrywając.

Po wyciągnięciu z lodówki przełożyć do większego garnka, dodać 1/2 szklanki cukru, gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut bez przykrycia co chwile mieszając.

Po tym czasie dodać 1/2 szklanki octu, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, po 1 łyżeczce słodkiej i słonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu.Dokładnie wymieszać, gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut bez przykrycia.

Dodać cały koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, zwiększyć lekko moc palnika i gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

Na koniec dobrze zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.

Wcześniej przygotować słoiki. Najlepiej by były niewielkie, maksymalnie 0,5 l, należy je dokładnie umyć, wyparzyć, to samo należy zrobić z nakrętkami.

Gorący ketchup przekładać gorący do wcześniej przygotowanych słoików. Mocno zakręcić i zapasteryzować w piekarniku, zmywarce bądź klasycznie w gorącej wodzie.

Smacznego!

Domowy ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii to zaraz po sosie czosnkowym mój ulubiony sos do kanapek bądź innych przekąsek typu chipsy, nugettsy, tortille, dodaje go również do pizzy. Ketchup z cukinii się go bardzo szybko, do tego jego zaletą jest to, że można go zapasteryzować i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Przetwory z cukinii są bardzo smaczne, uwielbiam ją w świeżych potrawach jak placki, leczo, ale też dodaje właśnie do przetworów na zimę. Sprawdź przepis na placki z cukinii a na pewno zakochasz się w tym smaku.