Domowy sos czosnkowy

Sos czosnkowy to mój ulubiony dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Tak naprawdę mogłabym go jeść z wszystkim. Dodaję do do mięs, zapiekanek, pizzy, ale również do zapiekanych warzyw, frytek, zapiekanych ziemniaków, do dań na zimno i na ciepło. Możliwości jest mnóstwo, ponieważ smak domowego sosu czosnkowego jest bardzo uniwersalny i ponadczasowy.

Robię domowy sos czosnkowy za każdym razem jak mam gości. Zawsze znajdę danie, do którego będzie pasował sos czosnkowy. Dzięki dodaniu kilku składników jest przepyszny, uwielbiany przez rodzinę i znajomych. Mój mąż dodaje sos czosnkowy nawet do gotowanych ziemniaków do obiadu, ja wolę jednak jako dodatek do pieczonych ziemniaków 😉

Przepis na sos jogurtowy z czosnkiem jest banalnie prosty, wykonuje się go w parę minut i właściwie od razu jest gotowy do spożycia, można również odczekać godzinkę bądź więcej, pozostawić go w lodówce, by smaki bardziej się przegryzły. Główne składniki potrzebne do wykonania sosy to majonez, jogurt naturalny, czosnek,przyprawy i zioła. W przepisie podane są moje ulubione proporcje, jednak można je dowolnie modyfikować. Jeśli chcesz, by sos był lżejszy, możesz dodać mniej majonez bądź całkowicie z niego zrezygnować. Jeśli wolisz gęste i intensywne smaki jogurt naturalny możesz zamienić na śmietanę kwaśną 18%. Sos czosnkowy jest smaczny już chwilę po przygotowaniu, ale po kilku godzinach będzie smakował intensywniej, drugiego dnia będzie bardzo intensywny, więc niech cie nie kusi dodanie kilku więcej ząbków czosnku, bo za słaby smak 😉

Domowy sos czosnkowy – Składniki

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego np. jogurtu greckiego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki siekanego koperku świeżego bądź mrożonego
  • sól
  • pieprz

Domowy sos czosnkowy – Wykonanie

Do niewielkiej miski wrzuć 3 łyżki majonezu oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego, jeśli chcesz, by sos był bardziej intensywny dodaj więcej majonezu, jeśli ma być lżejszy i mniej gęsty dodaj więcej jogurtu naturalnego, bądź całkowicie zrezygnuj z dodania majonezu. Dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencje.

2 bądź 3 ząbki czosnku obierz ze skorupki i przeciśnij przez praskę do czosnku. Jeśli nie posiadasz praski możesz drobno posiekać nożem, bądź dodać czosnek granulowany, aczkolwiek nie polecam, smak sosu ze świeżym czosnkiem jest zdecydowanie lepszy.

Następnie dodaj do sosu pozostałe składniki, zioła prowansalskie, bądź inne zioła, cukier, który nada sosu lekkiej słodkości, koperek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.

Odstaw w lodówce na około 20 minut, by smaki lekko się zmieszały.

Jeśli będziesz serwować sos czosnkowy kolejnego dnia dobrze jest go lekko przemieszać i dodać odrobinę majonezu bądź jogurtu, gdyż zdarza się, że zgęstnieje.

Wykonanie nie zajmie więcej niż 10 minut a smak jest nieporównywalny z żadnym kupnym sosem.

Szukasz przepisów na szybkie przekąski, do których możesz wykorzystać przygotowany sos na bazie czosnku? Koniecznie sprawdź najlepsze przekąski na imprezę!

https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/przekaski-na-impreze/

Smacznego!

Tortilla z łososiem

Domowy sos z dodatkiem czosnku to jeden z najlepszych i najsmaczniejszych sosów jakie jadam. Sos czosnkowy jest bardzo uniwersalny, ponieważ pasuje do wielu różnych dań. Jeśli szukasz sosu na imprezy, sosu idealnego, by przyjąć gości to koniecznie sprawdź przepis na sos czosnkowy. Sos czosnkowy wg tego przepisu składa się z kilku składników. Są to między innymi jogurt naturalny, majonez, sól, cukier, zioła prowansalskie, koperek bądź pietruszka i oczywiście spora ilość czosnku. Sos na bazie czosnku może być intensywny w smaku bądź jeśli nie lubisz może być łagodniejszy, Ostrość dopasowujemy dodając więcej bądź mniej ząbków czosnku. Sos majonezowo czosnkowy staje się intensywniejszy po kilku godzinach pozostawionych w lodówce. Dlatego jeśli wydaje ci się, że jest on zbyt łagodny poczekaj kilka godzin a na pewno nabierze on smaku.