Klasyczna sałatka warzywna – kaszubska bulwówka

Sałatka warzywna, to danie z mojego dzieciństwa. Pamiętam ten smak gotowanych warzyw zamieszanych ze sporą ilością majonezu. Na wierzchu dodatkowo musiała być warstwa majonezu i ozdobny wzorek z gotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki. Teraz, gdy jestem już dorosła i mam swoją rodzinę tak i tak przygotowuję sałatkę warzywną na praktycznie każdą imprezę i każde Święta. Sałatka warzywna jest obecna prawie w każdym polskim domu, niby przepis ten sam, składniki te same, ale często smakuje w każdym miejscu inaczej. Gospodynie dodają por, cebulę, jabłko, pietruszkę, więcej bądź mniej równych warzyw. Ja pokazuje klasyczną sałatkę, którą robi się w moim domu od kilku pokoleń.

Sałatka warzywna jest dosyć pracochłonna. Praktycznie wszystkie warzywa należy ugotować dzień wcześniej i dobrze schłodzić. Dodatkowo ma sporą ilość składników. Jednak sałatka warzywna jest warta czasu poświęconego na jej wykonanie. Mieszkam na Kaszubach i u nas sałatka warzywna jest nazywana potocznie „bulwówka”. Nazwa pochodzi od bulew, czyli ziemniaków, które są jednym z podstawowych składników sałatki warzywnej.

Sałatka warzywna – Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 duże marchewki
  • 2 nieduże pietruszki
  • pół selera
  • 6 ogórków kiszonych
  • 5 jajek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Sałatka warzywna – Wykonanie

Sałatka jarzynowa składa się w większości z ugotowanych i miękkich składników, chrupkości dodaje jej dodatek ogórka kiszonego.

W pierwszej kolejności obierz marchew, pietruszkę i selera ze skórki. Zagotuj w jednym garnku do miękkości. Warzywa muszą być miękkie, ale nie rozpadające się, gdyż będą nieestetycznie wyglądać w sałatce. Gotowane na niewielkim ogniu są gotowe po około 20 minutach, zależne jest to od wielkości warzyw. Zimne warzywa pokrój w niewielką kostkę, bądź użyj kratki do krojenia warzyw.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wybierz najmniejsze sztuki, dokładnie umyj i gotuj około 30 minut w całości. Miękkie ziemniaki wyciągnij z wody i pozostaw do ostygnięcia. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę, bądź użyj kratki do krojenia warzyw.

Jajka ugotuj na twardo. Jajka należy gotować nie więcej niż 10 minut, gdyż po tym czasie zaczynają mieć nieestetyczną i niesmaczną zieloną otoczkę. Po wyjęciu z garnka należy szybko zalać zimną wodą, by spowolnić proces dalszego ścinania się jajek. Obierz jajka i pozostaw do ostygnięcia. Zimne jajka pokrój w niewielką kostkę, bądź użyj kratki do krojenia warzyw.

Ogórki kiszone pokrój w niewielką kostkę. Pozostaw w miseczce, by sok z ogórków opadł na dno miseczki.

Groszek konserwowy odcedź z zalewy.

Wszystkie zimne i pokrojone warzywa włóż do jednej sporej wielkości miski. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Jeśli wolisz lżejszą wersje sałatki możesz zmieszać majonez pól na pół z jogurtem naturalnym, jednak ja wolę wersje klasyczną z sporą ilością majonezu. Całość dokładnie wymieszaj, jeśli jest czegoś zbyt mało spokojnie możesz dodać składniki już nawet do wymieszanej sałatki jarzynowej. Dla mojej rodziny sałatka jarzynowa musi być ostra i intensywna w smaku, więc dodaje sporo pieprzu i sporo musztardy, jeśli wolisz delikatniejsze smaki możesz dać mniej pieprzu bądź ominąć musztardę.

Smacznego!

Tortilla z łososiem