Zapiekane młode ziemniaczki
Wraz z rozpoczęciem wiosny w sklepach i na rynkach pojawiają się młode ziemniaki. Zapiekane młode ziemniaczki są idealnym dodatkiem do obiadu, kolacji, jak również posiłkiem samym w sobie. Do ziemniaków można zastosować różne przyprawy, zależnie od upodobań smakowych. Idealnie pasują do wiosennej surówki z młodej kapusty oraz piersi z kurczaka bądź pieczonej ryby. Ja uwielbiam zapiekane młode ziemniaczki z domowej roboty sosem czosnkowym. Praktycznie nikt nie przejdzie obojętnie obok smaku ziemniaków. Chrupiąca skórka i miękki środek zadowolą nawet najbardziej wybredne osoby. Dzieciaki uwielbiają ich smak a są one dużo zdrowsze niż kupne frytki z dodatkami oleju palmowego.
Zapiekane młode ziemniaczki – Składniki
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 5 łyżek oleju
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- czosnek
- zioła prowansalskie
Zapiekane młode ziemniaczki – Wykonanie
- Nie obieraj młodych ziemniaków, ale dokładnie je umyj, oczyść z brudów i oczek oraz osusz. Jeśli ziemniaki są małe pozostaw je w całości, jeśli większe podziel na pół, bądź na mniejsze kawałki. Zbyt duże kawałki spowodują, że danie będzie dłużej się piekło, bądź będą w środku surowe. Kawałki ziemniaków powinny być mniej więcej równej wielkości, by wszystkie były gotowe w jednym czasie.
- Jeśli robisz danie z starszych ziemniaków możesz je obrać i postępuj dalej tak samo jak z młodymi ziemniakami.
- Włóż młode ziemniaki do naczynia żaroodpornego, polej olejem. Następnie obsyp ziemniaki ziołami prowansalskimi, papryką, solą, pieprzem. Polej ziemniaki kilkoma łyżkami soku z cytryny oraz pokrój 2 ząbki czosnku w kawałki i dodaj do ziemniaków. Następnie znów polej ziemniaki olejem i dokładnie wymieszaj przyprawy, aby wszystkie były równo otoczone przyprawami.
- Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz około 60 minut, bądź dłużej, jeśli ziemniaki będą jeszcze twarde. W międzyczasie zamieszaj kilkukrotnie ziemniaki, by równomiernie się przypiekły.
- Podawaj ziemniaki z sosem czosnkowym domowej roboty, bądź domowym ketchupem lub innym sosem pomidorowym. Jest do idealny dodatek do panierowanych piersi z kurczaka, ryby pieczonej w piekarniku.
- Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
Przepis na zapiekane młode ziemniaczki jest bardzo prosty, Kto nie uwielbia smaku młodych ziemniaków? Ja uwielbiam je jeść w postaci gotowanych ze skórką z dodatkiem maślanki i sadzonego jajka. Drugim z moich ulubionych smaków są młode ziemniaki zapiekane w piekarniku. Młode ziemniaki zapiekane w całości z chrupiącą skórką i aromatycznym miękkim środkiem. Niebo w gębie! Zapiekane młode ziemniaczki zasmakują i dorosłym i dzieciom, można je robić na wiele sposobów dzięki dodatkowi różnorodnych przypraw, za każdym razem można dodać inne przyprawy. Ziemniaki można upiec w całości bądź zrobić zapiekane ziemniaki w talarkach bądź w formie frytek, ale koniecznie ze skórką.