Blok z białej czekolady z orzechami – najlepszy przepis!
Blok z białej czekolady z orzechami to ulubione ciasto mojego męża. Jest to banalnie proste ciasto bez pieczenia, gdzie głównym składnikiem jest mleko w proszku. Jest to świetny deser dla osób, które nie przepadają za standardową czekoladą z zawartością kakao. Jego największą zaletą są dodatki, które można zamiennie stosować, dzięki czemu ciasto za każdym razem będzie smakować inaczej. Moimi ulubionymi dodatkami są orzechy włoskie i migdały, ale można dodać również suszone owoce, żurawina, kawałki czekolady, orzechy laskowe, pistacje, fistaszki czy herbatniki.
Deser robi się bardzo szybko, parę minut i jest gotowy, niestety należy odłożyć go do lodówki na kilka godzin, by móc w pełni poczuć jego wszystkie największe walory.
Blok z białej czekolady – Składniki
- 2 szklanki mleka w proszki – 250 gram
- 125 gram masła
- 2/3 szklanki cukru – 100 gram
- niecałe pół szklanki wody
- 200 gram twardych herbatników
- 100 gram żurawiny bądź innych suszonych owoców
- 100 gram orzechów włoskich bądź innych orzechów
- 50 gram migdałów
- parę kostek białej bądź mlecznej czekolady
Blok z białej czekolady – Wykonanie
Przygotowanie bloku należy rozpocząć od przygotowania wszystkich dodatków. Możemy zrobić blok z niewielką ich ilością, bądź zrobić wersję „na bogato”, gdzie dodatki będą przeważającą częścią ciasta, na początku mieszamy w misce rozdrobnione na mniejsze kawałki herbatniki, pocięte suszone owoce, niewielkie kawałki czekolady, rozdrobnione orzechy i migdały.
Ja do porcji ze zdjęcia dodałam 200 gram twardych herbatników, 100 gram migdałów oraz 100 gram zblendowanych orzechów włoskich.
W garnuszku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Gdy masło będzie rozpuszczone dodajemy mleko w proszku i intensywnie miksujemy. Do ciasta szybko wkładamy wszystkie dodatki i jeszcze chwilkę miksujemy. Masa powinna być bardzo gęsta, jednolita.
Jeszcze ciepłą masę od razu należy przełożyć do silikonowego pojemnika w prostokątnym kształcie, bądź innego pojemnika. Następnie wyrównujemy masę mocno dociskając ją do spodu blaszki. Blok będzie gotowy po kilku godzinach przechowywania w lodówce.
Podajemy go schłodzony pokrojony na niewielkie kawałki.
Smacznego!
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
- Tradycyjne ciasto murzynek