Tłuszcz w diecie- ile powinno się go spożyć?

Dla większości z nas wyrażenie „tłuszcz w diecie” kojarzy się negatywnie. Kojarzy nam się głównie z nadwagą, cellulitem i z cholesterolem, dlatego osoby będące na diecie raczej omijają go z daleka. Natomiast specjaliści w dziedzinie żywienia sugerują, że tłuszcze powinny się znajdować w diecie każdego z nas. Sprawdź dlaczego spożywanie tłuszczy jest tak ważne oraz ile dziennie powinno się go spożywać.

Tłuszcz w diecie- Dlaczego jest tak ważny?

Funkcję jaką pełnią tłuszcze w organizmie:

  • Są źródłem energii dla tkanek i narządów,
  • Umożliwiają wchłanianie się witaminy A, D, E i K,
  • Wspierają układ odpornościowy organizmu,
  • Pozytywnie wpływają na pracę ludzkiego mózgu,
  • Biorą udział w produkcji niektórych enzymów i hormonów,
  • Wpływają na kondycję naszych włosów i skóry,

Skutki niedoboru tłuszczy- Tłuszcz w diecie

  • Zmniejszenia przyrostu masy ciała i wzrostu u dzieci,
  • Gorsze gojenia się ran,
  • Zaburzenia funkcjonowania nerek,
  • Pogorszenie się pracy serca,
  • Zwiększona kruchości naczyń krwionośnych,
  • Zwiększona zachorowalności na infekcje.

Podział tłuszczy- Tłuszcz w diecie

Myślisz, że tłuszcze są złe? Że to właśnie tłuszcze są głównymi winowajcami twojej nadwagi? Nie wszystkie tłuszcze negatywnie wpływają na twój organizm. Tłuszcze dzielimy na „dobre” i „złe”, a dokładnie na nasycone i nienasycone. Tymi złymi są tłuszcze nasycone. Dostarczamy je organizmowi podczas spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności przetworzonej. Przede wszystkim są one źródłem dużej ilości kalorii, przyczyniają się do chorób serca, miażdżycy oraz podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi.

Całkowitym przeciwieństwem tłuszczy nasyconych są tłuszcze nienasycone. Są to tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz znajdujące się w rybach, Dostarczanie organizmowi tych tłuszczy obniża poziom złego cholesterolu we krwi, obniża poziom ciśnienia oraz przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów.

Według badań Instytutu Żywności i Żywienia zmniejszenie ilości spożywanych kwasów tłuszczowych nasyconych na rzecz nienasyconych przyczynia się do wydłużenia życia Polaków.

Ile tłuszczy powinno się spożywać w dziennej diecie?

Według badań kwasy tłuszczowe nasycone nie powinny przekraczać 10% dziennie przyjmowanych kalorii. Jeśli więc dziennie spożywasz 2000 kcal to dziennie powinnaś spożyć 22 gramy tłuszczu. W związku z zapotrzebowanie na tłuszcze przyjęto, że 1 gram tłuszczy ma 9 kcal. Inaczej jest w przypadku kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym przypadku powinno to być 20-25 % spożywanych kalorii.