Placki z twarogiem
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. Często robię je w wersji z jabłkami, bananami. Dziś wybór padł na placki z dodatkiem twarogu. Są puszyste i delikatne w smaku, dzięki zawartości cukru lekko słodkawe. Zjadamy je z mężem właściwie na poczekaniu, zaraz po tym jak zdejmę je z patelni 😉 Smakują pysznie same, ale również z dodatkiem ulubionego dżemu, kremu czekoladowego czy też owoców pokrojonych w drobne kawałki. Placki z twarogiem są idealne, koniecznie je wypróbuj!
Placki z twarogiem – Składniki
- 250 gram twarogu tłustego bądź półtłustego
- 3 średnie jajka
- 80 gram mąki pszennej – około 8 płaskich łyżek mąki
- 2 łyżki cukru / erytrolu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek oleju do smażenia placków
Placki z twarogiem – Dodatkowe informacje
Do przygotowania placków najlepiej jest wykorzystać twaróg w kostce bądź twaróg w trójkącie. Ma odpowiednią konsystencje, lepiej nie używać twarogu śmietankowego czy twarogu z kubełka.
Twaróg i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, zimne składniki spowodują, że placuszki z zewnątrz się przypieką a w środku będą surowe.
Placki wykonuje się właściwie błyskawicznie, wystarczy maksymalnie 15 minut, by już jeść pierwsze ciepłe placki.
Placki z twarogiem – Wykonanie
Do miski włóż 3 całe jajka, dodaj do nich 2 łyżki cukru. Mikserem ubij na jednolitą masę, do czasu, aż masa będzie jasna a cukier całkowicie się rozpuści. Najlepiej do tego wykorzystać drobny cukier do wypieków, ale zwykły również się nada, należy wtedy miksować kilka minut dłużej. Jeśli chcesz wersję z mniejszą ilością kalorii to zamiast klasycznego cukru można dodać np. erytol.
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Do jajek dodaj całą mąkę z proszkiem, nie mieszaj ciasta intensywnie, wystarczy, że wymieszasz je łyżką. Następnie dodać cały twaróg. Twaróg najpierw rozdrobnij w miseczce na małe kawałeczki i tak przygotowany dodaj do ciasta, wymieszaj kilkukrotnie łyżką na w miarę jednolitą masę.
Na patelnie dodaj łyżkę oleju. Gdy olej będzie bardzo dobrze rozgrzany, można nakładać placki. Na jeden placek wykorzystaj 1 łyżkę ciasta. Smaż placki z twarogiem na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Jeśli placki zbyt szybko się zarumienią, zmniejsz lekko płomień.
Po zdjęciu porcji placków z patelni – na mojej mieszczą się cztery sztuki, zdejmij je i dodaj nową łyżkę oleju. Gotowe placki twarogowe wykładaj na papier do pieczenie, w który wsiąknie nadmiar oleju.
Gotowe placki są dość słodkie, by zjadać je bez żadnych dodatków. Ja lubię dodawać do nich odrobinę dżemu malinowego bądź już w formie całkowitej rozpusty z kremem czekoladowym 😉
Smacznego!
- Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
- Tradycyjne ciasto murzynek
Placki z twarogiem
Placki z serem twarogowym, to pyszna przekąska dla całej rodziny. Idealnie nadaje się na słodkie śniadanie, przekąskę przed kolacją czy dodatek do popołudniowej kawy albo herbaty. Z uwagi, iż są bardzo puszyste można również nazwać je racuchami z twarogiem bądź racuchami z serem. Robią się błyskawicznie, dzięki czemu można je jeść już parę minut od momentu, gdy zaczniemy je robić. Wystarczy, że masz jajka i twaróg w temperaturze pokojowej, to dodaj jeszcze mąkę, jajka, cukier i proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj i już można smażyć placuszki. Podawać można je samodzielnie, ale również z dodatkiem dżemu owocowego, np. malinowego czy porzeczkowego, ale również z kremem czekoladowym bądź masłem orzechowym. Placuszki z twarogiem są świetnym zamiennikiem sklepowych słodyczy z dodatkiem sztucznych składników czy konserwantów. Wypróbuj również placuszki z jabłkami.