Sałatka z marynowanymi pieczarkami

Bardzo lubię marynowane pieczarki. Kupuję czasem słoiczek i zjadam jako przekąskę zamiast paczki chipsów. Dlatego koniecznie musiałam wypróbować ten przepis. Sałatka z marynowanymi pieczarkami jest bardzo szybka w wykonaniu, jedyny składnik, który trzeba wcześniej ugotować są to jajka. Są wersje tej sałatki, gdzie wykorzystujemy gotowane pieczarki, jednak ja wolę wersję z marynowanymi pieczarkami. Nie trzeba ich gotować, do tego pieczarki marynowane są dużo bardziej wyraziste w smaku. Ogórki konserwowe można zamienić na ogórki kiszone bądź wmieszać oba rodzaje w dowolnych proporcjach. Wypróbuj też inne sałatki, które możesz znaleźć na stronie. Sałatka z marynowanymi pieczarkami jest idealna na imprezę na święta, ale również na co dzień jako dodatek do śniadania czy kolacji.

sałatka z marynowanymi pieczarkami

Sałatka z marynowanymi pieczarkami – Składniki

  • 1 słoik marynowanych pieczarek (około 300 g)
  • puszka kukurydzy konserwowej (400 g)
  • 8 ogórków konserwowych (około 300 g)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średnie jabłko
  • pęczek koperku
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sałatka z marynowanymi pieczarkami – Wykonanie

Jajka ugotuj na twardo. Gotuj je około 1o minut, by na pewno były twarde. Jajka na miękko nie nadają się do sałatek. Po ugotowaniu zlej jajka zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Zimne jajka obierz ze skorupek. Pokrój w drobną kostkę za pomocą noża bądź oczka do warzyw.

Pieczarki marynowane odcedź z zalewy i pokrój na małą kostkę.

Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę, pozostaw w miseczce a po kilku minutach zlej z nich nadmiar wody.

Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę.

Kukurydzę wyciągnij z puszki, przelej wodą.

Koperek poszatkuj na drobno.

Wszystkie składniki sałatki z marynowanymi pieczarkami przełóż do miski, dodaj majonez, sól, pieprz, wymieszaj dokładnie. Sałatka smakuje najlepiej po kilku godzinach w lodówce.

Smacznego!

Sałatka z marynowanych pieczarek

Sałatka pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu i ma niewiele składników. Do jej przygotowania potrzebujemy pieczarki marynowane, jajka, kukurydza, ogórki konserwowe, jabłko. Można zrobić ją również z pieczarek gotowanych, wtedy trzeba dodać większą ilość soli i pieprzu. Do jajek idealnie pasują ogórki kiszone bądź ogórki korniszony, możesz użyć jednych bądź drugich, albo wymieszać w dowolnych proporcjach. Taka sałatka z pieczarek i jajek to idealny przepis na na przyjęcie, ale również na Wielkanoc bądź Boże Narodzenie. Wypróbuj również inne sałatki na blogu, np. sałatkę z porem i jajkiem