Kopytka z cebulką

Kopytka z cebulką to jedno z moich ulubionych dań z ziemniaków. Gdy z obiadu pozostają mi ugotowane zimne ziemniaki to od razu rozgniatam je, by przygotować najlepsze w smaku kopytka z ziemniaków. Kopytka robi się ekspresowo szybko, na ich wykonanie potrzeba maksymalnie 15 minut oraz kilku minut na ugotowanie kopytek. Można podawać je z cebulką, bułką tartą, bądź na słodko z karmelizowanym cukrem. Jednak moja ulubiona wersja to zasmażane kopytka z cebulką.

Przepis na kopytka z cebulką jest bardzo prosty i szybki. Podstawowe składniki na kopytka to tylko ziemniaki, mąka, jajko i sól. Są to składniki, które każdy z nas ma w domu

Kopytka z cebulką – Składniki

  • 1 kg ugotowanych wcześniej i schłodzonych ziemniaków
  • około 240 gram mąki pszennej
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
kopytka z cebulką

Kopytka z cebulką – Wykonanie

Do przygotowania kopytek potrzeba około kilograma wcześniej ugotowanych ziemniaków. Należy je zmielić bądź przepuścić przez praskę, muszą być dokładnie rozgniecione, ponieważ później w gotowych kopytkach powstają nieestetyczne i niesmaczne kawałki gotowanych ziemniaków.

Do gładkiej masy z ziemniaków dodaj mąkę pszenną, jajko i sól. Ciasto wyrób na gładką i jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt miękka dodaj więcej mąki, jednak nie można dodać jej zbyt dużo, gdyż kopytka wyjdą zbyt twarde. Masa na kopytka powinna być bardzo plastyczna, ale nie przyklejać się do rąk. Na stolnicę wysyp niewielką ilość mąki, mąką również obsyp wałek do rozwałkowania ciasta. Ciasto podziel na 4 równe części. Na stolicę umieść część ciasta rozwałku na grubość około 2 cm. Podziel ciasto na paski szerokości około 2 cm oraz rozwałkuj dłońmi na okrągłe paski w kształcie sznurka. Z tak stworzonego „sznurka” ucinaj pod kątem kopytka o długości około 2 cm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie posyp wałki odrobiną mąki.

Do dużego garnka wlej sporą ilość wody, wsyp płaską łyżeczkę soli. Do gotującej się wody wrzucaj niewielką ilość gotowych kopytek. Po wypłynięciu na wierzch gotuj je około 2 minuty, następnie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej, umieść na dużym, płaskim talerzu. Tak samo ugotuj koleje porcje kopytek, aż wszystkie kopytka będą ugotowane.

Pół dużej cebuli pokrój w drobną kostkę, zeszklij na patelni na oleju. Gdy cebula będzie już złocista na patelnie nałóż porcję kopytek. Smaż do momentu, gdy kopytka będą rumiane i lekko chrupiące. Zdejmij je z patelni i wraz z cebulką włóż do miseczki. Aby przygotować koleją porcję kopytek z cebulką powtórz wszystkie kroki od nowa, przysmaż cebulkę a następnie ponownie dodaj kopytka. Powtarzaj tyle razy, aż wszystkie kopytka będą przysmażone.

Smacznego!

Frytki z marchewki

Kopytka z ziemniaków z cebulą to przepyszny pomysł na obiad, jeśli masz nadmiar ziemniaków pozostałych z obiadu to ich nie wyrzucaj, ale koniecznie zrób kopytka z cebulką. Przepis na kopytka jest banalny, składniki potrzebne do zrobienia kopytek to ziemniaki, mąka pszenna, jajko i sól. W kilkanaście minut od rozpoczęcia przygotowywania mamy gotowe kopytka z ziemniaków.

Kopytka można spożywać bez dodatków, można zjeść na słodko z dodatkiem karmelizowanego cukru, bądź na słono z dodatkiem cebulki, bądź przysmażane na maśle.