Frytki z marchewki

Lubicie frytki warzywne? Ja uwielbiam! Są one chrupiące, idealne w smaku a dodatkowo pełne witamin. Frytki z marchewki to świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw w diecie dzieci, bo które dziecko nie lubi frytek? 😉 W tym przepisie wykonuje frytki z marchewki, jednak tym samym sposobem można zrobić frytki z batatów, klasycznych ziemniaków, pietruszki, buraków czy każdych innych twardych warzyw.

Frytki z marchewki są świetnym dodatkiem do mięs, ryb. Można podać je nawet jako osobne danie podawane jako frytki do przegryzienia w trakcie imprezy. Ostatnio dodaliśmy je do pieczonego pstrąga, dodatkowo z domowym sosem czosnkowym i było przepysznie! Czasem robię je jako przekąska do filmu wieczorem, zamiast kupować chipsy bądź czekoladki, mąż uwielbia coś przegryzać wieczorem.

Frytki z marchewki wcześniej należy obsypać dowolną mieszanką przypraw, jeśli wolisz bardziej ostre smaki to polecam ostrą paprykę, jeśli bardzie łagodnie to zioła prowansalskie. Zrób kilkukrotnie a za każdym razem smak będzie inny, frytki z marchewki nigdy się nie nudzą 😉

Frytki z marchewki – Składniki

  • 1 kilogram marchewki
  • kilka łyżek oleju
  • szczypta soli
  • ulubione przyprawy np. słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, mieszanka przypraw do ziemniaków, oregano, tymianek itp.

Frytki z marchewki – Wykonanie

Marchewkę obrać ze skórki, dokładnie umyć, osuszyć, następnie pokroić w słupki około 1,5 cm szerokości i 10 cm długości.

Pokrojoną marchewkę włożyć do miski, po kolei wsypać sól oraz wybrane przyprawy, zamieszać. Następie na wszystko nalać 2-3 łyżki oleju, dokładnie zamieszać, by każdy kawałek marchewki był otoczony przyprawami i olejem.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Pokładać warzywne frytki tak, by nie nachodziły na siebie, tylko każda była obok drugiej. Jeśli poukładasz je zbyt gęsto, to część się nie dopiecze i nie będzie odpowiednio chrupiąca.

Piekarnik nagrzać do 210 stopni C, wstawić frytki, piec przez około 30-40 minut na termoobiegu co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do blaszki. Gotowe frytki będą zarumienione i chrupiące. Należy obserwować co jakiś czas jak marchewka wygląda, jeśli zbyt szybko zacznie się przypalać zmniejsz temperaturę piekarnika.

Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, ketchupem bądź każdym innym ulubionym sosem.

Smacznego!

Pasta z makreli i jajek