Blok czekoladowy – najlepszy przepis!

Blok czekoladowy to przepyszne ciasto bez pieczenia, gdzie głównym składnikiem jest mleko w proszku. Jest najlepszy w smaku, gdy dodamy do niego masę przepysznych dodatków, które można dodawać i wymieniać wedle potrzeb i aktualnych preferencji.

Blok czekoladowy to ulubione ciasto mojego męża, najchętniej jadłby go codziennie 😉 Na szczęście jego wykonanie zajmuje maksymalnie 15 minut, koszt to zaledwie kilka złotych, więc mogę go mu robić praktycznie codziennie. Jednak smak bloku czekoladowego kojarzy mi się z dzieciństwem. Mama przygotowywała całą blaszkę „domowej czekolady” i kroiła na malutkie kawałki. Pamiętam jak zajadaliśmy się z rodzeństwem jeszcze nie gotowym ciastem, ciepłą mieszanką masła, kakao i mleka w proszku. Kiedyś, gdy czekolada nie była dostępna a na półkach sklepowych można było dostać wyroby czekoladopodobne (nawet dziś jak pomyśle o ich smaku odrzuca mnie), to domowy wyrób był rarytasem. Później blok czekoladowy został zapomniany, już nikt go nie robił, uważano go za relikt prl-u, jednak ostatnie lata wrócił do łask. W wersji tradycyjnej dodawało się margarynę i wodę, ale ja wolę jednak wersję z masłem i mlekiem, jest ona bardziej intensywna w smaku.

Klasyczny blok czekoladowy nie miał dodatków. Był niewysokim deserem przypominającym sklepową czekoladę. W wersji nowoczesnej to właśnie dodatki grają główną rolę. Dzięki nim, za każdym razem możemy zrobić inny wypiek, będzie miał inny smak. Z dodatków do bloku najbardziej lubię herbatniki oraz migdały i orzechy. Jednak ja jestem „dziwna” i nie przepadam za gumowymi owocami, rodzynkami itp. Jednak, jeśli lubisz owoce żurawina będzie świetnym dodatkiem.

Blok czekoladowy – Składniki

  • pół szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • kostka masła (250 gram) – można dodać margarynę, ale nie polecam
  • 2 pełne szklanki mleka w proszku
  • kilka kropel dowolnego aromatu no, migdałowego, waniliowego, pomarańczowego bądź rumowego
  • 200 gram herbatników
  • dowolne bakalie np. suszona żurawina, orzechy laskowe, orzechy włoskie, posiekane migdały, suszone owoce.

Blok czekoladowy – Wykonanie

W garnuszku rozpuścić kostkę masła, następnie dodać mleko, cukier, kakao i na małej mocy palnika zaczekać, aż do połączenia składników. Należy uważać, by nie zagotować masy.

Do miski włożyć wszystkie sypkie składniki: posiekane orzechy i owoce, kawałki herbatników.

Do drugiej miski wsypać mleko w proszku. Następnie wlać do miski mieszankę z mleka i innych składników. Mieszać szybko do otrzymania jednolitej masy, dodać wybrany aromat. Następnie do masy dodać sypkie składniki i szybko wymieszaj. Masa bardzo szybko robi się gęsta, więc nie można jej zostawiać na zbyt długo, ponieważ trudno będzie ją przenieść do innego pojemnika.

Włóż masę do keksówki, niewielkiej blaszki bądź szklanej miski żaroodpornej. Wyłóż naczynie dokładnie papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch łyżką i wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Gotowy blok jest bardzo gęsty, zbity, trudno się go kroi. Podawaj w małych kawałkach dobrze schłodzony.

Smacznego!