Używasz mikrofalówki? Sprawdź 10 zastosowań jakich nie znałeś!

Używasz mikrofalówki do podgrzewania jedzenia? W mikrofalówce można podgrzewać i odmrażać jedzenie, jednak ma również inne zastosowania o których najprawdopodobniej nie masz pojęcia! Poznaj 10 zastosowań mikrofalówki, których nie znasz.

10 zastosowań mikrofalówki

Aromatyczne przyprawy

Mikrofalówka zwiększy aromat przypraw. Wstaw sypkie przyprawy na 30 sekund do urządzenia , a sprawi to, że nasze posiłki będą o wiele smaczniejsze.

Masło

Często denerwuje nas, że nie możemy zrobić sobie od razu kanapki, ponieważ masło wyciągnięte z lodówki jest za twarde, by je rozsmarowywać. Wystarczy, że wstawisz część kostki masła na dosłownie 20 sekund a będzie miękkie i nie roztopione.

Czerstwy chleb

Aby odświeżyć chleb zawiń go w papierowy ręcznik i wstaw na minutę do mikrofalówki. Sprawi to, że chleb będzie świeży jak dopiero kupiony w piekarni.

Sok ze świeżych cytrusów

Kto z nas nie lubi świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub z cytryny . Zrobimy go o wiele łatwiej, jeżeli dany owoc lekko podgrzejemy.

Gąbki do mycia naczyń

Nie musisz wyrzucać zabrudzonej gąbki do naczyń do kosza. Wystarczy, że włożysz ją do mikrofalówki na 3-4 minuty. Temperatura zabije większość bakterii.

Suszenie potraw

W kuchence mikrofalowej bardzo łatwo wysuszymy zioła. Należy ułożyć je na papierowym ręczniku i podgrzewać przez 30 sekund. W podobny sposób wysuszymy też grzyby czy uprażymy orzechy.

Przygotowanie pomidorów

Nie musisz grzać wody i zalewać pomidorów wrzątkiem, żeby usunąć skórkę . Włóż pomidor do mikrofalówki na minutę, a obieranie skórki stanie się dziecinnie proste.

Dezynfekcja deski do krojenia

Krojąc mięso na desce pozostaje dużo bakterii i nieprzyjemny zapach. Bardzo ciężko jest się tego pozbyć, a mycie ręcznie nie do końca pomaga, włożeniu deski do krojenia do zmywarki może skutkować jej uszkodzeniem i wygięciem. Z pomocą idzie mikrofalówka, posmaruj deskę sokiem z cytryny i włóż na minutę do urządzenia. Wysoka temperatura usunie wszystkie bakterie.

Ciekły miód

Kto z nas nie lubi cieknącego miodu na przykład na chlebie. Prawdziwy, niepodrabiany miód po kilku miesiącach zaczyna się krystalizować i nie nadaje się do rozsmarowania na chlebie dlatego z pomocą idzie mikrofalówka, wystarczy włożyć miód na 30-40 sekund i możemy cieszyć się miodem jak prosto z pasieki.

Olejki kosmetyczne

Wiele kosmetyków działa lepiej po podgrzaniu. Jeżeli chcemy nałożyć maseczkę na włosy, zregenerować olejkiem rycynowym skórki wokół paznokci, czy zafundować parafinowy zabieg naszym stopom, włóżmy najpierw produkty do mikrofalówki na 10-20 sekund.