domowe sposoby na mole spożywcze

Zauważyłaś w swoich szafkach kuchennych małe i uciążliwe owady? Sprawdź domowe sposoby na mole spożywcze. W poście zawarto informacje, jak szybko się ich pozbyć oraz co robić, by nie nawracały.

Najgorszy widok w kuchni, to latające muszki oraz wylatujące z szafek mole spożywcze. Gdy zauważysz w pojemnikach od mąki, kasz czy ryżu białe małe robaczki to na pewno są to larwy moli spożywczych. Sprawdź najlepsze i najskuteczniejsze domowe sposoby na mole spożywcze.

Domowe sposoby na mole spożywcze

Wyrzucenie pootwieranych produktów z widocznymi larwami

Mole spożywcze zagnieżdżają się w suchych i sypkich produktach spożywczych takich jak kasze, ryże, mąki. Dorosłe owady latające po szafkach składają jajka na opakowaniach, pudełkach, otwartych workach. Larwy muszek potrafią przedostać się do zawartości opakowania przegryzając je. Jeśli znajdziesz w pojemnikach charakterystyczne nici oznacza to, że mole rozmnożyły się w kuchni. W takim wypadku należy wyrzucić wszystkie sypkie produkty do śmieci i od razu go wynieść poza kuchnie. Profilaktycznie należy wrzucić wszystkie sypkie produkty znajdujące się w szafkach, ponieważ mole szybko się rozmnażają i jednego dnia oznaki infekcji mogą nie być widoczne a drugiego jajka będą na kolejnych produktach i dezynfekcje będzie trzeba zacząć od nowa.

Choć zjedzenie larw mola spożywczego nie stanowi zagrożenia dla życia ani nie wywołuje żadnych dolegliwości nie należy ich ignorować, ponieważ szybko mogą zająć całą kuchnie.

Dokładne wyczyszczenie i umycie szafek

Po opróżnieniu szafek należy je dokładnie umyć zwłaszcza w rogach, tyłach szafki, ponieważ mole lubią się kryć w długo leżących resztkach pożywienia, które często znajdują się w trudno dostępnych częściach szafek. Dokładnie wyszoruj wszystkie ścianki szafki.

Domowe sposoby na mole spożywcze – ocet, goździki, cytrusy

Po dokładnym wyczyszczeniu szafek staraj się, by mole już nie wróciły ponownie do twojej kuchni. Domowe sposoby na mole spożywcze, sprawdź jak zapobiegać:

  • nie przechowuj sypkich produktów spożywczych w papierowych i foliowych torebkach,
  • przetrzyj szafki octem winnym z dodatkiem olejków goździkowych bądź cytrusowych,
  • w suszoną pomarańczę nabij goździki i pozostaw w kuchennych szafkach,
  • połóż na półce kuchennej otwarty aromat waniliowy,
  • przechowuj produkty w szklanych, szczelnych słoikach, do środka możesz włożyć liść laurowy, bądź ziele angielskie,
  • jeśli obawiasz się, że przyniesiesz larwy ze produktem ze sklepu włóż kaszę czy ryż na kolka dni do zamrażalnika – larwy tego na pewno nie przeżyją.