Szaszłyki z grilla
Szaszłyki z grilla to idealne połączenie mięsa z grillowanymi warzywami. Na jednym patyczku znajdują się kawałki mięsa jak i dowolnych ulubionych warzyw. W tym przepisie na danie wykorzystano do części szaszłyków mięso z kurczaka a do części kiełbasę śląską. Dodatkowo dodałam kilka ulubionych warzyw, które jednak można dowolnie zmieniać.
Szaszłyku z grilla – Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 dobrej jakości kiełbas śląskich bądź innych ulubionych kiełbasek
- 2 cukinie
- 1 czerwona cebula
- 1 cebula
- średnia czerwona papryka
- średnia żółta papryka
Składniki do marynaty do kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżki oleju
Szaszłyki z grilla – Dodatkowo
- 3łyżki oleju do posmarowania szaszłyków
- 2 łyżki dowolnej gotowej przyprawy do grilla bądź mieszanka ulubionych przypraw
- drewniane patyczki do szaszłyków bądź metalowe szpikulce
Szaszłyki z grilla – Wykonanie
Szaszłyki zawsze robię od razu w dwóch wersjach. Ja najbardziej lubię te z kurczakiem a mój mąż woli wersję z kiełbasą.
Pierś z kurczaka oczyść dokładnie. Następnie pokrój na kawałki wielkości około 3 cm każdy. Wrzuć je do miski, dodaj następnie składniki marynaty tj. ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz olej. Wymieszaj wszystko dokładnie, by olej i przyprawy otuliły mięso w całości. Mięso marynuj w lodówce przez minimum 30 minut, jeśli masz możliwość przygotuj je dużo wcześniej, jeśli nie masz takiej możliwości 30 minut również wystarczy. Mięso wyjdzie łagodne w smaku, więc jeśli wolisz ostrzejsze smaki możesz dodać więcej pieprzu albo np. pieprz cayenne. Jeśli lubisz mięsne szaszłyki zamiast 1 piersi możesz dodać 1,5 piersi.
Kiełbasę śląską pokrój w kilkucentymetrowe kawałki.
Cukinię umyj, poodcinaj końce, pokrój w sporej wielości kawałki.
Paprykę czerwoną i żółtą umyj, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kwadratowe kawałki i wielkości około 3×3 cm.
Cebulę czerwoną oraz białą pokrój w piórka o szerokości około 2 cm.
Zbyt małe kawałki warzyw mogą spadać z patyczków więc lepiej żeby były większe niż mniejsze.
Szaszłyki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu dodatkowo warzywa, które do nich użyjesz możesz dowolnie mieszać, polecam dodatkowo spróbować dodać np. ananasa, pieczarki, mini pomidory, ogórki konserwowe. Super również smakują kawałki sera np. mozzarelli czy gouda w kostkach.
Do szaszłyków wybierz patyczki dowolnej długości. Składniki nabijaj w dowolnej kolejności. Zależnie jak wolisz możesz robić szaszłyki z grilla bardziej mięsne bądź bardziej warzywne. Zazwyczaj robię w wersji z kurczakiem i w wersji z kiełbasą, nie mieszam dwóch rodzajów mięsa na jednym patyczku. Robię również wersje wege dla osób, które nie jedzą mięsa. Szaszłyki posmaruj pędzelkiem olejem a następnie posyp ulubionymi przyprawami bądź gotową mieszanką przypraw na grilla.
Szaszłyki z grilla ułóż na rozgrzanym grillu na aluminiowej tacce. W zależności od temperatury grilla szaszłyki będą się piec od kilku do kilkunastu minut, ważne jest, aby pilnować, by kurczak w środku nie był surowy.
Do szaszłyków najlepiej smakuje domowy sos czosnkowy.
Smacznego!