Śliwki właściwości zdrowotne. Zobacz na co używać śliwek

Nie wielu z was zdaje sobie sprawę jaki skarb rośnie w Polskich sadach. Trochę niedoceniona przez Polaków, smaczna, słodka oraz co najważniejsze bardzo zdrowa. Przygotowujemy z niej kompoty, dżemy, konfitury, alkohol, dodajemy do ciast, mięs, jemy na surowo oraz suszymy. Wachlarz możliwości przygotowania śliwek jest na prawdę ogromny. Sprawdź jakie zdrowotne korzyści zapewni ci jedzenie śliwek. Śliwki i ich właściwości zdrowotne.

Śliwki właściwości zdrowotne

Śliwka bombą witaminową

Wartości kalorii różnią się pod względem odmiany śliwek i wynosi między 80-120 kalorii w 100 gramach. Śliwki również są bardzo bogatym źródłem witamin A, witaminy E, witaminy C, witaminy B6, witaminy K oraz wapnia, potasu, żelaza, polifenoli, fosforu, magnezu oraz błonnika.

Wartości odżywcze śliwek (w 100 g)

Wartość energetyczna – 46 kcal
Białko ogółem – 0.70 g
Tłuszcz – 0.28 g
Węglowodany – 11.42 g (w tym cukry proste 9.92)
Błonnik – 1.4 g

Witaminy

Witamina C – 9.5 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna – 0.417 mg
Witamina B6  – 0.029 mg
Kwas foliowy –  5 µg
Witamina A – 345 IU
Witamina E – 0.26 mg

Tiamina- 0.028 mg
Witamina K – 6.4 µg

Minerały

Wapń – 6 mg
Żelazo – 0.17 mg
Magnez – 7 mg
Fosfor – 16 mg
Potas – 157mg
Sód – 0 mg
Cynk – 0.10 mg

Śliwki naturalnym środkiem na zaparcia

Swoje pozytywne właściwości na układ trawienny śliwki posiadają dzięki zawartości pektyn. Pektyny mają za zadanie oczyszczanie jelit ze złogów. W przypadku zaparcia wystarczy zjeść kilka do kilkunastu świeżych śliwek.

Śliwki lekiem na raka jelita?- Śliwki właściwości zdrowotne

Według badań Amerykańskich naukowców śliwki niszczą komórki nowotworowe. Według badań jedzenie już 3-4 śliwek dziennie może nas uchronić przed rakiem jelita grubego. Podobne właściwości zauważono w przypadku miażdżycy, ponieważ spożywanie śliwek hamuje wchłanianie się cholesterolu.

Śliwka na układ nerwowy

Śliwki są bogatym źródłem magnesu oraz witaminy B6. Dlatego przez zawartość tych 2 substancji odżywczych stwierdzono, że spożywanie śliwek pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy człowieka oraz korzystnie wpływa na samopoczucie.

Śliwki na urodę

W związku z tym, że śliwki są bogatym źródłem witaminy A i witaminy E spożywanie ich ujędrnia, nawilża oraz odżywia i natłuszcza skórę. Antyoksydanty zawarte we śliwkach opóźniają procesy starzenie oraz powstawanie zmarszczek na twarzy.

Śliwki na kości-Śliwki właściwości zdrowotne

Jedzenie śliwek również pozytywnie wpływa na kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy. Według przeprowadzonych badań jedzenie 10 śliwek dziennie przez cały rok widocznie poprawia gęstość kości oraz zmniejsza skutki osteoporozy.

Śliwki na pojawiające się pajączki

Przede wszystkim dzięki dużej zawartości witaminy K i witaminy C spożywanie śliwek uszczelnia naczynia krwionośne co skutkuje pozbyciem się szpecących pajączków na ciele.