Placki bananowe

Placki bananowe to jedne z moich ulubionych przekąsek. Są bardzo szybkie w wykonaniu, mają tylko kilka składników oraz nie zawierają cukru. Placuszki bananowe są przepyszną przekąską dla dzieci a również dla niemowląt podczas rozszerzania diety. Robię takie placuszki jako II śniadanie, przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Zazwyczaj zjadamy je same, bez dodatków, ale czasem dodajemy do nich również ulubione owoce, dżem czy nawet krem czekoladowy. Do placków wykorzystałam bardzo dojrzałe banany, dzięki czemu nie trzeba dodawać do ciasta cukru, jedyna słodycz, którą można ominąć to odrobina cukru wanilinowego. Polecam również spróbować niesamowicie puszyste placki z twarogiem, przygotowuje się je równie szybko co placki bananowe i są naprawdę przepyszne. Często wieczorem robię sobie placki na słodko bądź na słono i wkładam do pudełka jako II śniadanie w pracy, w drugim pojemniku wkładam sos np. pomidorowy, czosnkowy albo dżem malinowy.

Placki bananowe – Składniki

  • 1 dojrzałe banany (im są bardziej dojrzałe tym są słodsze)
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • olej do smażenia

placki bananowe

Placki bananowe – Wykonanie

Do placuszków bananowych najlepsze są bardzo dojrzałe banany, ponieważ one są dużo słodsze. Najlepsze są takie, które mają już na skórce czarne plamki. Banany obierz ze skórki, rozgnieć za pomocą widelca bądź blendera.

Jajka rozbij w miseczce za pomocą ubijaczki do jajek na jednolitą lekko ubitą masę. Dodaj do bananów. Następnie dodaj mleko w temperaturze pokojowej, olej, mąkę, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę, będzie ona dosyć rzadka, rzadsza niż np. ciasto na naleśniki.

Na patelni rozgrzej olej. Nadmiar oleju zdejmij z patelni za pomocą ręcznika papierowego. Nakładaj po 2 łyżki ciasta na każdego placuszka. Smaż z każdej strony na małej mocy palnika przez koło minutę do momentu zarumienienia się ciasta.

Placki bananowe smakują najlepiej jeszcze ciepłe bez dodatków. Podaje je czasem z kremem czekoladowym, dżemem domowej roboty bądź sezonowymi owocami. Na zimno również smakują nieźle.

Smacznego!