Placki z cukinii z marchewką
Przygotowałam kolejną wersje jednego z najpopularniejszych przepisów na stronie czyli placków z cukinii. Dziś przygotowałam placki z cukinii z marchewką. Mam w ogródku wysyp świeżej i młodej cukinii, więc mogę szaleć z przepisami. Przepis na placki z cukinii z dodatkiem marchewki jest bardzo podobny do tego klasycznego, właściwie dodajemy tylko marchewkę startą na tarce. Placki z cukinii są przepyszne a do tego bardzo zdrowe, można zrobić je z klasycznej mąki pszennej, ale również w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej. Można je jeść samodzielnie bez żadnych dodatków, ja lubię je z domowym sosem czosnkowym czy też surówką z młodej kapusty. Placki to dobry pomysł na tani obiad, gotowy w kilka minut. Placuszki z cukinii będą dobrze smakować na kolacje czy II śniadanie.
Placki z cukinii z marchewką – Składniki
- 1 duża cukinia bądź dwie mniejsze (około 300 g)
- 2 nieduże marchewki
- 2 całe jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany 18% bądź gęstego jogurtu greckiego
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia placków
Placki z cukinii z marchewką – Wykonanie
Młode cukinie umyj dokładnie, obetnij końce. Nie obieraj cukinii, nie ma takiej potrzeby, chyba, że robisz placki poza sezonem i cukinia ma grubą i twardą skórkę. Młoda cukinia nie ma również gniazd nasiennych, przy starszych i dużych cukiniach należy gniazdo nasienne usunąć przed dalszą obróbką.
Cukinie zetrzyj na tarce na dużych oczkach, wsyp do niej odrobinę soli, zamieszaj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie zlej z miski nadmiar wody, jednak nie trzeba robić tego nader dokładnie, cukinia musi pozostać lekko wilgotna.
Marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na tych samych oczkach co cukinię.
Do miski z cukinią dodaj marchewkę, 2 jajka, ząbek czosnku pokrojony na drobno bądź przeciśnięty przez praskę. Szczypiorek poszatkuj na drobno, dodaj do miski. Kolejno dodawaj śmietanę, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie na jednolitą masę, nie powinno być w nim żadnych grudek mąki. Masa będzie dosyć rzadka.
Na rozgrzaną patelnie wlej kilka łyżek oleju. Nakładaj masę łyżką – około 1 łyżka na jeden placek. Placuszki rób niewielkie i płaskie, by ładnie się obsmażyły z każdej strony.
Każdego placka smaż około 2 minuty z każdej strony na niewielkiej mocy palnika do uzyskania lekko zarumienionych placków.
Po usmażeniu poukładaj placki na ręczniku papierowym, by wsiąknął w niego nadmiar tłuszczu.
Placki z cukinii z marchewką podawaj z domowym sosem czosnkowym, gęstą śmietaną i świeżą surówką. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, ale na zimno również są bardzo smaczne.
Smacznego!