Naleśniki z pieczarkami i serem

Uwielbiam wytrawne wersje naleśników, a szczególnie upodobałam sobie naleśniki z pieczarkami i żółtym serem. Taka wersja naleśników idealnie pasuje zarówno na obiad jak i również śniadanie, na zimno oraz na ciepło, są bardzo sycące oraz co najważniejsze za każdym razem smakują tak samo wyśmienicie. Robię je w kilku wersjach, w wersji z kurczakiem, samymi pieczarkami, bądź tak jak w tym przepisie z pieczarkami i pomidorami. Naleśniki robię zazwyczaj pół na pół z mąki pszennej tortowej i mąki pszennej pełnoziarnistej. Można wykorzystać dowolne proporcje, ja staram się przemycić do posiłku trochę zdrowszych zamienników, dlatego dodatek mąki pełnoziarnistej.

Naleśniki z pieczarkami- Składniki

  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • mleko – 1,5 szklanki
  • woda mineralna gazowana – 1 szklanka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Składniki na farsz pieczarkowy

  • 1 cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 150 g sera mozzarella
  • pomidory w puszce
  • szczypta soli
  • sól
  • pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami- Przygotowanie

Przygotowanie naleśników z pieczarkami i serem zacznij od usmażenia naleśników.

Do przygotowania ciasta do naleśników będziesz potrzebowała mąkę, mleko, wodę mineralną gazowaną, jajka, sól i odrobinę oleju. Woda gazowana powoduje, że ciasto będzie bardziej puszyste, niż przy wykorzystaniu zwykłej wody. Mąka którą wykorzystałam to pół na pół mąka pszenna tortowa i mąka pszenna pełnoziarnista. Możesz zastosować dowolne proporcje.

Na początku ubij jajka za pomocą miksera, następnie dodaj wodę, mleko mąkę. Ciasto do naleśników mieszaj do czasu aż nie będzie w nim grudek, na końcu dodaj szczyptę soli i odrobinę oleju.

Rozgrzej suchą patelnie, następnie zwilż ręcznik papierowym olejem i przetrzyj nim swoją patelnie.

Ciasto wlej dopiero w momencie, jak patelnia będzie dobrze rozgrzana. Piecz naleśniki jeden po drugim, jeśli zaczną się przypalać ponownie nalej odrobinę oleju na patelnie i przetrzyj papierem.

Farsz pieczarkowy

Następnie przygotuj farsz do naleśników, zacznij od dokładnego umycia pieczarek, później pokrój je w kostkę.

Obierz cebulę i również pokrój ją w kostkę.

Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulę i smaż do czasu aż ładnie się zeszkli. Do patelni dorzuć pokrojone w kostkę pieczarki i smaż jeszcze przez kilka minut, aż pieczarki będą miały ładny brązowy kolor. Następnie dodaj pomidory w puszce, gotuj przez kilka minut. Daj sól, pieprz i ulubione zioła, ja dodaję zioła prowansalskie.

Przed samym końcem smażenia dodaj do patelni ser tarty mozzarella, Możesz sama zetrzeć ser starty ser i poczekaj aż dobrze się rozpuści.

Pamiętaj żeby wszystko co jakiś czas mieszać, żeby farsz ci się nie przypalił.

Na koniec zostało ci już jedynie nałożyć farsz na wcześniej przygotowane naleśniki. Staraj się nie przesadzać z farszem, ponieważ ci ciężko go dobrze zawinąć. Zdecydowanie nie zalecam rozkładania farszu po całym naleśniku, a jedynie nałożenie pół centymetrowego paska wszerz naleśnika.

Naleśniki z pieczarkami możesz podać na zimno lub włożyć do brytfanki posypać z góry serem i zapiec w piekarniku.

Smacznego!

Naleśniki

Naleśniki są bardzo proste w wykonaniu i wychodzą każdemu. Dla mnie najważniejsze jest ciasto na naleśniki, nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Dodatkowo ważna jest ilość nalewanego ciasta naleśnikowego na patelnie. Ja lubię cienkie naleśniki, dlatego nie nalewam dużo ciasta na patelnie. Jeśli wolisz grubsze naleśniki to dodaj na patelnie więcej ciasta. Przepis na naleśniki zna każda pani domu, robiły je nasze mamy i babcie. Ciasto na naleśniki jest uniwersalne i można je nadziewać na słono jak i na słodko. Smakują dobrze na ciepło i na zimno.