Jak ugotować idealne jajka?
Jajka na twardo
Rozmiar jajek ma znaczenie, jajka dostępne w sklepach są w kilku wielkościach, których czas gotowania może się różnić nawet o kilka minut. Dostępne są jajka małe „S” do 5 cm, jajka średnie „M” do 6 cm, jajka duże „L” do 7 cm. Centymetry liczymy od czubka do czubka.
Jak ugotować idealne jajka na twardo bądź na miękko?
Na początek warto wyciągnąć jajka z lodówki i odczekać, aż nabiorą temperatury pokojowej. Jajka wyciągnięte z lodówki i włożone do wody szybko pękają, ponieważ bardzo reagują na różnice temperatur. Najlepiej jest jak jajka mają temperaturę pokojową, nie są za zimne. Jajka należy dokładnie umyć. Pamiętaj, by jajka myć dopiero przed przygotowaniem, nie należy myć jajek zaraz po zakupie, ponieważ powoduje to, że jajka mogą szybciej się zestarzeć i nie nadawać się już do jedzenia.
Ile gotować jajka?
- Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
Idealne jajka
Każdy ma swój sposób na ugotowanie idealnych jajek, takich jak najbardziej lubimy. Dla każdego idealne jajka oznaczają coś innego. Jedni wolą jajka na miękko, inni jajka na twardo a jeszcze inni coś pomiędzy. Czy jest sposób, by zawsze ugotować takie jajka jak akurat chcemy? Najważniejsze jest to, by nie wkładać jajek do zimnej wody. Jajka należy włożyć do gotującej się wody i od tego momentu zacząć liczyć czas gotowania. Jajka na miękko to składnik idealnego śniadania jak z amerykańskiego filmu, do tego dodatek grzanek, świeżych warzyw i owoców oraz koniecznie aromatyczna kawa. Jajka na twardo są idealne do sałatek, jednak jeśli je przegotujemy będą niesmaczne i będą miały nieapetyczny zielonkawy kolor.