Jak ugotować idealne jajka?

      Myślę, że każdy z nas, kto choć raz zastanawiał się, jaki jest idealny sposób na ugotowanie jajek. Jedni lubią bardzo twarde, drudzy pół na pół a jeszcze inni, gdy żółtko się wylewa. Niełatwo jest tak ustalić czas gotowania, być w pełni zadowolonym. W dalszej części postu przeczytasz parę porad, dzięki którym za każdym razem jajka będą takie jak zaplanujesz. Idealne jajka wcale nie są tak trudne w przygotowaniu. Otrzymasz prosty przepis jak ugotować jajka na miękko, jajka na twardo oraz jajka na półtwardo. Zastosuj te kilka zasad a na pewno będziesz zawsze mieć idealnie ugotowane jajka.

 
 
 
 

Jajka na twardo

Rozmiar jajek ma znaczenie, jajka dostępne w sklepach są w kilku wielkościach, których czas gotowania może się różnić nawet o kilka minut. Dostępne są jajka małe „S” do 5 cm, jajka średnie „M” do 6 cm, jajka duże „L” do 7 cm. Centymetry liczymy od czubka do czubka. 

Jak ugotować idealne jajka na twardo bądź na miękko?

Na początek warto wyciągnąć jajka z lodówki i odczekać, aż nabiorą temperatury pokojowej. Jajka wyciągnięte z lodówki i włożone do wody szybko pękają, ponieważ bardzo reagują na różnice temperatur. Najlepiej jest jak jajka mają temperaturę pokojową, nie są za zimne. Jajka należy dokładnie umyć. Pamiętaj, by jajka myć dopiero przed przygotowaniem, nie należy myć jajek zaraz po zakupie, ponieważ powoduje to, że jajka mogą szybciej się zestarzeć i nie nadawać się już do jedzenia. 

 
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i czekamy, aż woda zacznie się gotować.
 
Gdy woda się już gotuje wkładamy jajka.
 

Ile gotować jajka?

 
Aby jajka były na miękko od momentu włożenia do garnka należy gotować je 4 minuty.
 
Jeśli chcemy, by były na pół miękko gotujemy 6 minut.
 
Aby jajka były na twardo należy gotować je 8 minut.
 
Nie potrzeba do tego większych umiejętności, należy tylko pilnować czasu gotowania. Znaczące przekroczenie czasu gotowania jajek spowoduje, że powstanie nieestetyczna zielona otoczka i jajka będą niesmaczne.
 
Po wyciągnięciu jajka z wody należy natychmiast zalać je kilkukrotnie zimną wodą, aby je ochłodzić i zatrzymać proces gotowania.
 
Po wystygnięciu jajek można delikatnie obrać je ze skorupki. Nie należy studzić jajek za długo, gdyż zbyt zimne nie są już tak pyszne jak ciepłe 😉
 
Ugotowane jajka można zjeść na wiele sposobów. Można zastosować jako dodatek do pieczywa, element świeżej sałatki, zjeść całe z odrobiną soli bądź majonezu. Jajka są zdrowe i polecam każdemu jako dodatek do posiłku albo samodzielny posiłek. 
 
A jaki jest jest wasz ulubiony sposób przygotowania jajek? Z  czym smakują najlepiej? Podrzućcie pomysły w komentarzach.
 
Ja najbardziej lubię jeść jajka ugotowane na pół miękko ze świeżą bułką, masełkiem, odrobiną soli i majonezu posypane szczypiorkiem. To jest przepyszne! Szczególnie jeśli jest to wiosenne śniadanie na tarasie.
 
Pozdrawiam!

Idealne jajka

Każdy ma swój sposób na ugotowanie idealnych jajek, takich jak najbardziej lubimy. Dla każdego idealne jajka oznaczają coś innego. Jedni wolą jajka na miękko, inni jajka na twardo a jeszcze inni coś pomiędzy. Czy jest sposób, by zawsze ugotować takie jajka jak akurat chcemy? Najważniejsze jest to, by nie wkładać jajek do zimnej wody. Jajka należy włożyć do gotującej się wody i od tego momentu zacząć liczyć czas gotowania. Jajka na miękko to składnik idealnego śniadania jak z amerykańskiego filmu, do tego dodatek grzanek, świeżych warzyw i owoców oraz koniecznie aromatyczna kawa. Jajka na twardo są idealne do sałatek, jednak jeśli je przegotujemy będą niesmaczne i będą miały nieapetyczny zielonkawy kolor.