domowy syrop na odporność

Zbliża się sezon infekcyjny, coraz częściej łapiemy przeziębienia i infekcje. Mamy katar, kaszel, czujemy się słabi, jest nam zimno. To są oznaki obniżonej odporności. Telewizja i reklamy mamią nas super specyfikami za duże kwoty, które niby wspomagają odporność a tak naprawdę działają jak placebo. Koniecznie wypróbuj domowy syrop na odporność. Zamiast stosować antybiotyki, czy nic nie warte suplementy ze sklepu / apteki skorzystaj z darów natury i domowych lekarstw.

Domowy syrop na odporność składa się z czosnku miodu i octu jabłkowego. Dzięki składnikom zawartym w tych trzech produktach powstaje bardzo skuteczny naturalny antybiotyk. Zawarte w nim są przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze. Syrop w naturalny sposób wspomaga nasz układ immunologiczny co powoduje, że jest idealny do wzmacniania odporności.

Domowy syrop na odporność – składniki

  • 6 ząbków czosnku (najlepiej polski czosnek, w sklepach dostępny jest tańszy czosnek chiński, lecz on już nie ma tak dobrych właściwości przeciwbakteryjnych),
  • 1/2 szklanki miodu dobrej jakości (miód lepiej kupować od lokalnych bądź sprawdzonych dostawców, wtedy mamy pewność, że będzie wartościowy, tanie miody zakupione w sklepie często niewiele mają wspólnego z prawdziwym miodem),
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/2 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej).

Czosnek – jest polskim superfoods, szybko rozprawia się z wirusami i bakteriami atakującymi nasz organizm. Dodatkowo ma właściwości, które wzmacniają organizm. W czosnku zawarte jest aż 10 substancji leczących infekcje!

Miód – jest naturalnym przeciutleniaczem. Działa łagodząco w trakcie infekcji oraz ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga w usunięciu zalegającej wydzieliny oraz znacząco zmniejsza napadu kaszlu.

Ocet jabłkowy – posiada właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Jest idealnym produktem przy oczyszczaniu organizmu oraz dodatkowo poprawia nastrój w trakcie choroby i gorszych dni.

Domowy syrop na odporność – wykonanie i stosowanie

Czosnek przeciśnij przez praskę, bądź bardzo drobno posiekaj.Umieść w szklanym zamykanym pojemniku np. w słoiku i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie a następnie pozostaw na noc w lodówce szczelnie zamknięte. Kolejnego dnia przecedź syrop, przelej do czystego naczynia. Przechowuj w lodówce do 14 dni.

Aby wzmocnić odporność pij 1 łyżeczkę syropu każdego dnia przed śniadaniem.

W trakcie infekcji bądź przeziębienia pij 1 łyżkę syropu dwa razy dziennie rano i wieczorem, aż do zniknięcia wszystkich objawów.