Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, szczególnie dla osoby, która chce się pozbyć zbędnych kilogramów.. To właśnie dobrze zbilansowane śniadanie dostarczy ci odpowiednią ilość energii, przyśpieszy twój metabolizm oraz sprawi, że nie będziesz podjadać aż do następnego posiłku. Jak więc powinno wyglądać takie śniadanie? Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć?

Co jeść na śniadanie?- Ile kalorii powinno zawierać?

Odpowiedź na to pytanie nie jest proste, kaloryczność śniadania zależy przede wszystkim od indywidualnych potrzeb żywieniowych człowieka. Każdy z nas charakteryzuje się zupełnie innym zapotrzebowaniem energetycznym.  Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne zależy przede wszystkim od: masy ciała, wzrostu, wieku, aktywności fizycznej jaką się prowadzi, stylu życia, a także od klimatu i innych czynników środowiskowych. Przyjmuje się, że prawidłowe śniadanie powinno stanowić około 20-30% dziennego całkowitego zapotrzebowania kalorycznego.

  • Jeśli stosujesz dietę 1200 kcal, twoje śniadanie to: 300 kcal,
  • Jeśli stosujesz dietę 1400 kcal, twoje śniadanie to: 350 kcal,
  • Jeśli stosujesz dietę 1500 kcal, twoje śniadanie to: 375 kcal,
  • Jeśli stosujesz dietę 1600 kcal, twoje śniadanie to: 400 kcal,
  • Jeśli stosujesz dietę 1800 kcal, twoje śniadanie to: 450 kcal,
  •  Jeśli stosujesz dietę 2000 kcal, twoje śniadanie to: 500 kcal.

Co jeść na śniadanie żeby schudnąć?- propozycje śniadań

Koktajl– To bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz przede wszystkim smaczna propozycja śniadania. Wystarczy dodać ulubione owoce, takie jak na przykład banan, brzoskwinie,  truskawki, kiwi czy maliny, zblendować z mlekiem, maślanką, kefirem i nasionami chia czy siemieniem lnianym. Tak przygotowany witaminowy szejk doda ci energii, podkręci twój metabolizm oraz sprawi, że schudniesz.

Owsianka– Owsianka to najlepsza propozycja dietetycznego śniadania. Płatki owsiane w 100 g zawierają przeciętnie jedynie 366 kcal, a do przygotowania sycącego śniadania wystarczy ci połowa tej ilości. Płatki owsiane najlepiej jeść zagotowane z mlekiem lub wodą albo prażone, z jogurtem. Nie poddane obróbce termicznej płatki owsiane są ciężkostrawne i mogą podrażnić co twój przewód pokarmowy. Do owsianki możesz dodać swoje ulubione owoce, posiekane orzechy włoskie czy pestki dyni lub słonecznika. Takie dodatki dodadzą owsiance jeszcze lepszego smaku oraz dostarczą twojemu organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych.

Komosa ryżowa– W 100 gramach komosy ryżowej znajduję się 351 kcal, jednak dzięki wysokiej zawartości błonnika, przyśpiesza ona przemianę materii i wspomaga proces odchudzania. Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, jest bogatym źródłem białka czy przeciwutleniaczy. Komosa ryżowa może być wspaniałym dodatkiem do sałatek, pasty jajecznej czy nawet śniadania na słodko z ulubionymi owocami.

Ciemne pieczywo– Jeżeli nie wyobrażasz sobie śniadania bez kanapki, to powinieneś postawić na ciemne pieczywo z chudym twarożkiem i kilkoma plastrami rzodkiewki. Takie śniadanie skutecznie podkręci twój metabolizm. Tylko jakie ciemne pieczywo wybrać? Najlepszym wyborem będzie pieczywo żytnie, owsiane czy orkiszowe albo mieszane. Mają one wiele cennych właściwości i ze względu na większą zawartość błonnika sycą na dłużej, dzięki czemu spożywasz mniej.

Omlet ze szpinakiem– Do jego przygotowania będziesz potrzebować 2-3 jajek, posiekaną pietruszkę, szczypiorek, 2 pomidorki koktajlowe oraz trochę szpinaku. Tak przygotowany omlet z całą pewnością sprawi, że będziesz syty aż do następnego posiłku.