Ciasto marchewkowe

Jednym z prostszych przepisów, które każdemu się udaje jest ciasto marchewkowe. Wychodzi wysokie, delikatne w środku i pełne dodatków takich jak ananas, kokos, orzechu włoskie i oczywiście starta na tarce marchew. Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe jest banalnie prosty, praktycznie wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, składniki masz na pewno w lodówce. Dodatek marchewki brzmi zdrowo, jednak nie jest ona mocno wyczuwalna w cieście. Nadaje mu słodkości. Dodatek orzechów i cynamonu powoduje, że smakuje ono trochę korzennie i piernikowo.

Ciasto marchewkowe z tego przepis jest wilgotne, puszyste a dodatkowo chrupie w środku dzięki dodatkowy orzechów, ananasa oraz kokosu. Podstawowy przepis na ciasto marchewkowe zachwyca każdego, wzięłam część do pracy i każdy się nim zachwycał.

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe – Składniki

  • 4 jajka
  • 300 g cukru białego bądź brązowego
  • szklanka oleju
  • 400 g surowej marchwi
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu, sody, soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa – Składniki

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 5 łyżek mleka

Ciasto marchewkowe – Wykonanie

Do jednej miski przesiej 400 g mąki pszennej wraz z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki.

Marchewki obierz ze skórki, zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Jeśli marchew puści wodę zlej nadmiar. Plastry ananasa wyciągnij z puszki, pokrój na niewielką kostkę, zlej nadmiar wody. Orzechy włoskie posiekaj na malutkie kawałki,

W misce ubij dokładnie jajka z cukrem. Możesz dodać zwykły biały cukier, bądź brązowy cukier, jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność ciasta możesz dodać ksylitol bądź inny niskokaloryczny słodzik. Ubijaj do czasu uzyskania jednolitej piany. Następnie dolewaj powoli olej cały czas mieszając na małych obrotach. Do ubitej piany z olejem dodaj wcześniej przygotowaną marchew oraz kokos. Wymieszaj dokładnie za pomocą szpatułki, bez użycia miksera. Następnie wsyp delikatnie wcześniej przygotowane sypkie składniki, wymieszaj delikatnie wszystkie składniki ciasta marchewkowego,

Przygotuj blaszkę do ciasta wielkości 35 cm x 28 cm. Wysmaruj blaszkę masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni z opcją pieczenia góra – dół.

Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej blachy, włóż do piekarnika i piecz przez około 50 – 60 minut do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt szybko przyrumieni się z góry możesz przykryć ciasto papierem do pieczenia, bądź lekko skrócić czas pieczenia.

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe – polewa czekoladowa

Gdy ciasto marchewkowe już ostygnie możemy zabrać się za przygotowywanie polewy czekoladowej. Ten przepis jest najlepszy na polewę, jest miękka, błyszcząca i dokładnie oblewa ciasto. Można ją przyrządzić na margarynie, wtedy dodaj mniej mleka, jednak ja wolę wersję z masłem, ta bardziej mi smakuje. Cukier puder dokładnie przesiej, by nie miał grudek. Do garnuszka włóż całe masło, roztop je na niewielkiej mocy palnika. Gdy masło będzie już rozpuszczone dodaj kakao, cukier puder oraz mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze łyżkę bądź dwie mleka.

Jeszcze gorącą polewę rozlej na wychłodzone ciasto, jeśli gdzieś warstwa jest za gruba możesz delikatnie wyrównać łopatką do kremu. Pozostaw w lodówce do ostygnięcia.

Ciasto jest gotowe do jedzenia zaraz jak polewa zastygnie.

Smacznego!

Ciasto marchewkowe przepis

Poznaj najprostszy i sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Smakuje każdemu, dodatek marchewki powoduje, że jest ono słodsze i delikatniejsze, smakuje każdemu, nawet osobom, które nie przepadają za warzywami. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Przepisy na ciasto marchewkowe są na prawdę przeróżne. Można podawać je same bez polewy, z kremem z serka philadelphia bądź mascarpone. Niektórzy dodają do środka migdały bądź inne orzechy, w jednym z przepisów znalazłam nawet mus jabłkowy. Mi jednak najbardziej smakuje moja wersja na ciasto marchewkowe bez kremu, ale z dodatkiem polewy czekoladowej. Składniki na ciasto są bardzo proste i na pewno masz je w domu a jeśli nie to znajdziesz je w pobliskim sklepie. Smakuje ono trochę jak ciasto na Boże Narodzenie, sprawia to dodatek cynamonu i orzechów włoskich. Wypróbuj inne ciasta z bloga np. sernik rosa.

Jak zrobić ciasto marchewkowe fit?

Jeśli chcesz zrobić ciasto marchewkowe fit to wybierz marchewki, które są młode i niewielkie będą one słodsze i dodaj wtedy mniej cukru bądź wybierz słodzik. Mąkę pszenną możesz zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą.