Sernik z rosą

Sernik z rosą to jeden z moich ulubionych typów sernika. Ma spód z kruchego ciasta, sernik jest bardzo wilgotny i sztywny a na wierzchu znajduje się bezowa pianka z kropelkami rosy, które wyglądają widowiskowo. Sernik ten jest świetnym sposobem na ciasto na święta, ale również na co dzień. Sernik z rosą jest smaczny już tego samego dnia, wystarczy, by był schłodzony. Smaczny jest również przez kolejne kilka dni przechowywany szczelnie zamknięty w lodówce. Inna nazwa tego ciasta to Sernik Rosa bądź Sernik Złota Rosa.

Sernik z rosą – Składniki

Sernik z rosą – kruche ciasto

  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 300 gram mąki pszennej
  • 125 gram schłodzonego masła
  • 40 gram cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego

Sernik z rosą – masa serowa

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 szklanki mleka pełnotłustego
  • 200 gram cukru
  • dwa opakowania budyniu wanilinowego bądź śmietankowego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Sernik z rosą – bezowa pianka

  • 5 białek
  • 150 gram cukru pudru
  • szczypta soli

sernik z rosa

Sernik z rosą – Wykonanie

Przepis na Sernik z rosą znalazłam na stronie Kulinarne Przeboje.

Kruche ciasto

Wykonanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Masło powinno być dobrze schłodzone. Masło, żółtko, jajko, cukier puder, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia włożyć do miski, zagnieść na jednolitą kulę. Następnie włożyć do foliowego woreczka, a następnie włożyć do lodówki na minimum 60 minut, by dobrze się schłodziło. W międzyczasie blaszkę do ciasta posmarować masłem bądź margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Spód blaszki wylepić cienką warstwą ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem miejsce obok miejsca, by lekko napowietrzyć ciasto, następnie włożyć do lodówki i chłodzić kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Spód sernika piec przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Pozostawić ciasto do ostudzenia.

Masa serowa

Następnie należy przygotować masę serową. Masa ta będzie bardzo rzadka, wręcz płynna, tak ma być, nie jest to powód do zmartwienia. Najważniejsze jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jeśli twaróg będzie zbyt chłodny spowoduje to, że sernik nie wyrośnie odpowiednio.

2 całe jajka oraz 4 żółtka ubić za pomocą miksera w bardzo dużej misce, bądź w garnku z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać do masy po łyżce twarogu nie przerywając miksowania. Do mniejszej miski wlać całe mleko, dodać proszek budyniowy, wymieszać. Dodawać mieszankę po trochu do twarogu miksując na niskich obrotach. Na koniec dodaj do masy cienką strużką olej, miksując tylko do połączenia składników. Masę należy miksować krótko, tylko do połączenia składników, gdyż zbyt długie miksowanie napowietrzy masę, która szybko urośnie, a potem niestety szybko upadnie. Masę przelej do blachy z podpieczonym spodem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z ustawieniem góra – dół i piecz przez 50 minut.

Bezowa pianka

W ostatnich minutach pieczenia sernika należy przygotować bezową piankę. 5 białek ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli. Na koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając.

Sernik wyciągnąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Na sernik wyłożyć pianę z białek wyrównując na wierzchu, by piana była równa. Wstawić ponownie sernik do piekarnika na kolejne 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Nie pozwolić, by piana zbyt mocno się upiekła, ponieważ wtedy powstanie sztywna beza z której nie wyjdzie rosa.

Po upieczeniu sernik wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w chłodniejszym miejscu np. w spiżarni, piwnicy bądź nawet na podłodze w kuchni, jeśli nie ma ona ogrzewania podłogowego. Robimy to dlatego, że rosa powstaje w niższej temperaturze. Rosa zacznie powstawać po około godzinie po wyciągnięciu ciasta z piekarnika.

Smacznego!

sernik z rosa